Zo zahraničia

Planý POPLACH? Variant deltakron je pravdepodobne výsledkom chybnej analýzy

Nový kombinovaný variant koronavírusu nazvaný cyperskými vedcami ako deltakron, je pravdepodobne len výsledkom chybnej analýzy spôsobený kontamináciou skúmanej vzorky.

Ilustračný obrázok k článku Planý POPLACH? Variant deltakron je pravdepodobne výsledkom chybnej analýzy
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Nový kombinovaný variant koronavírusu nazvaný cyperskými vedcami ako deltakron, je pravdepodobne len výsledkom chybnej analýzy spôsobený kontamináciou skúmanej vzorky. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, ktorá sa odvolala na tvrdenie popredného švajčiarskeho experta na varianty vírusov.

Chyba vedcov?

„Tieto genómy sú veľmi pravdepodobne len artefaktmi,“ povedal pre DPA Richard Neher z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku. Vedec vysvetlil, že pri sekvenovaní genómu variantu delta je skúmaný segment často veľmi slabý a preto je veľmi náchylný na kontamináciu.

Podobný názor na údajný nový kombinovaný variant má aj popredná epidemiologička zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Maria Van Kerkhoveová.

„Kombinácia vírusov/variantov sa nestáva. Deltakron je pravdepodobne len výsledkom kontaminácie počas sekvenovania,“ uviedla Van Kerkhoveová v pondelok na sociálnej sieti Twitter a zároveň vyzvala aby sa názov „deltakron“ na označenie kombinácie variantov delta a omikron nepoužíval.

Iba laboratórny omyl

Nový, údajne zmiešaný variant objavil tím vedcov Cyperskej univerzity pod vedením profesora biologických vied Leondiosa Kostrikisa, ktorý ho i pomenoval.

Dosiaľ údajne odhalili na Cypre 25 prípadov nákazy týmto variantom, ktorý podľa Kostrikisa obsahuje proteínové štruktúry variantov delta a omikron. Ako povedal v nedeľu pre stanicu Sigma TV, myslí si, že sa voči nemu presadí skôr aktuálne dominujúci omikron.

DPA pripomenula, že aj jeden z členov gréckej vládnej pandemickej komisie Gkikas Magiorkinis uviedol, že Kostrikisove závery sú pravdepodobne nesprávne.

„Prvotné analýzy ukazujú, že ide o technickú chybu laboratória,“ napísal na Twitteri epidemiológ Magiorkinis.

Samotný Kostrikis však aj v pondelok trval na svojich záveroch, uvádza DPA.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM