Správy Zo zahraničia

Po Chorvátsku sa trápi aj Taliansko: Zo zaplavených miest už hlásia prvé OBETE

Viacero európskych krajín bojuje s neutíchajúcim dažďom. Situácia sa zhoršuje aj na severe Talianska.

Ilustračný obrázok k článku Po Chorvátsku sa trápi aj Taliansko: Zo zaplavených miest už hlásia prvé OBETE
Zdroj: TASR/ANSA-Tommaso Romanin

Úrady v severnom Taliansku upozornili obyvateľov, aby sa v stredu premiestnili na vyššie položené miesta a vyhli sa hrozbe povodní. Záplavy si doteraz vyžiadali najmenej tri ľudské životy a donútili na evakuáciu okolo 5000 ľudí, uviedol minister pre civilnú ochranu Nello Musemeci. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Výzva obyvateľom

Starosta mesta Cesena v stredu nadránom na Facebooku varoval, že pretrvávajúce husté lejaky v regióne Emilia-Romagna môžu rozvodniť rieku Savio a jej prítoky. Vyzval obyvateľov, aby sa presunuli na vyššie poschodia svojich domov a vyhýbali sa brehom riek. Oznámil tiež uzavretie niektorých mostov a ulíc, pretože po hustých lejakoch v meste ostali nánosy bahna.

„Situácia sa môže znovu zmeniť na kritickú,“ uviedol starosta Enzo Lattuca. „Rozhodne nemôžeme poľaviť v opatrnosti,“ do­dal.

Zatarasené cesty

Zástupkyňa šéfa civilnej ochrany Titti Postiglioneová uviedla, že evakuáciu ohrozených ľudí komplikujú zaplavené cesty a únikové trasy.

Zóna postihnutá záplavami pokrýva zhruba štyri regióny, ktoré až do súčasných hustých lejakov sužovalo dlhotrvajúce sucho, povedala v rozhovore pre spravodajskú televíznu stanicu Sky TG24.

Premiérka Giorgia Meloniová vyhlásila, že vláda sleduje situáciu a „je pripravená zasiahnuť a poskytnúť potrebnú pomoc“.

S masívnymi povodňami v týchto dňoch bojuje aj Chorvátsko. Intenzívne prší i u nás na Slovensku. Platí výstrahy a na Záhorí zaplavilo niekoľko úsekov ciest.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM