Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Prvá veľká vyhliadka na tohtoročné LETO: Na aké počasie sa pripraviť?

Leto má byť poriadne horúce. No o zrážky nebude núdza. Meteorológovia naznačujú, ako majú vyzerať najbližšie mesiace.

Ilustračný obrázok k článku Prvá veľká vyhliadka na tohtoročné LETO: Na aké počasie sa pripraviť?
Zdroj: pixabay.com

Jar je zatiaľ skôr usmoklená a chladná, pomaly sa ale blíži najteplejšie obdobie roka. Prehupli sme sa cez polovicu mája a najspoľahlivejšie meteorologické spoločnosti, konkrétne ECMWF z Európy a CFSv2 od NOAA z USA, prišli so svojimi dlhodobými predpoveďami na leto. O ich prognózach píše portál iMeteo.sk.

Ako sme vás už informovali, počasie na celom svete bude ovplyvňovať fenomén El Niño, ktorý bude vo všeobecnosti dvíhať teploty. A tak ako v celej Európe, i na Slovensku môžeme počítať s teplotne nadpriemerným le­tom.

Slovensko podľa modelu ECMWF počas troch letných mesiacov čaká v priemere o 0,5 až 1 °C teplejšie, než je dlhodobý normál. Zrážky by ale mali byť v medziach dlhodobého normálu, a teda zaprší. Leto by tak malo byť horúce, no nie veľmi suché.

„Americký model rovnako predpovedá pre Slovensko teplejšie leto oproti normálu, a to taktiež v priemere o 1 °C. Čo sa týka zrážok, model od NOAA predpovedá daždivejšie leto s početnejšími búrkami, a to najmä na strednom Slovensku,“ ozrejmuje iMeteo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM