Zo Slovenska

Pomoc pre živnostníkov a SZČO bude od marca pokračovať podľa nových pravidiel

Štát podá pomocnú ruku živnostníkom. Má to však jeden podstatný háčik!

Ilustračný obrázok k článku Pomoc pre živnostníkov a SZČO bude od marca pokračovať podľa nových pravidiel
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Štátne koronadotácie v podobe projektu Prvá pomoc budú od 1. marca nahradené trvalým „kurzarbeitom“. Ten však myslí najmä na zamestnávateľov a zamestnancov, kým pomoc potrebujú naďalej aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).

Pomoc pre SZČO

Tým sa poskytne za mesiac marec pomoc na základe zákona o službách zamestnanosti z projektu na podporu udržania pracovných miest, na ktorých sa vykonáva alebo prevádzkuje samostatná zárobková činnosť. Vyplýva to z návrhu, ktorý na stredajšie rokovanie vlády predložil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Vláda materiál schválila. Bude to stáť vyše 11 miliónov eur.

„Podmienky poskytnutia príspevku pre SZČO spolu s určením výšky príspevku sú nastavené obdobne ako podmienky ustanovené pre poskytovanie podpory v čase skrátenej práce určenej na zachovanie pracovných miest zamestnancov,“ skonštatoval rezort v predkladacej správe a dodal, že sa touto pomocou zabezpečí prechod z Prvej pomoci na novú schému aj pre SZČO.

Čo musí spĺňať?

Oprávneným žiadateľom tejto pomoci bude SZČO, ktorej v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu poklesli tržby aspoň o 40 %. Výška príspevku na náhradu straty príjmu bude vo výške 60 % vymeriavacieho základu SZČO na určenie poistného.

Cieľovou skupinou, ktorej má projekt pomôcť, sú SZČO, ktoré k prvému dňu mesiaca, za ktorý žiadajú pomoc, vykonávajú alebo prevádzkujú samostatne zárobkovú činnosť nepretržite aspoň dva roky a sú nemocensky a dôchodkovo poistené takisto aspoň dva roky, pričom poistenie musí trvať aj naďalej.

Kto nemá nárok?

Príspevok nie je určený pre eseročky a ani pre SZČO poberajúce materské, rodičovský príspevok alebo nemocenské (ak poberanie patrilo za celý mesiac). „Príspevok sa neposkytuje na podporu udržania samostatnej zárobkovej činnosti, ak bol SZČO poskytnutý príspevok v rámci iného aktívneho opatrenia trhu práce podľa zákona o službách zamestnanosti v období 24 mesiacov pred podaním žiadosti, s výnimkou príspevkov v rámci projektu Prvá pomoc,“ uzavrel rezort.

V prípade, ak má žiadateľ zároveň uzatvorený pracovný pomer/dohodu o prácach vykonaných mimo pracovného pomeru, od výšky príspevku sa odpočíta suma čistého príjmu z tohto pracovného pomeru alebo dohody za kalendárny mesiac, za ktorý príspevok žiada.

Projekt sa bude realizovať za mesiac marec, a to vzhľadom na postupné uvoľňovanie protipandemických opatrení a na predpoklad ukončenia mimoriadnej situácie. „Predpokladaný objem finančných prostriedkov na realizáciu projektu za mesiac marec 2022 sa odhaduje v sume 11 582 621 eur,“ vyčíslil rezort.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM