Politika

Poslanci vydanie Fica neodklepli: Sulík hovorí o najväčšej politickej PREHRE Matoviča

Stredajšie hlasovanie o súhlase na väzobné stíhanie Roberta Fica rozdúchalo vášne.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci vydanie Fica neodklepli: Sulík hovorí o najväčšej politickej PREHRE Matoviča
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Výsledok hlasovania parlamentu o vydaní poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO Igora Matoviča. Na sociálnej sieti to vyhlásil šéf SaS Richard Sulík.

„Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO. A porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ skonštatoval Sulík.

Urobili to z hlúposti a za „prachy“

Na sociálnej sieti sa vyjadril aj Igor Matovič: „Účasť 150 poslancov… to skorumpovaného zločinca stálo veľmi veľa… niekto to urobil z naivity, niekto z hlúposti, niekto za prachy a niekto si chcel len kúpiť poistku, aby raz nevydali spravodlivosti jeho … a mňa veľmi mrzí, že 17 poslancov Sme rodina a 2 poslankyne nášho hnutia si myslia, že poslanci sú viac ako obyčajní ľudia. Napriek tomu, nebojte sa, #DobreBude, aj keď dnes spravodlivosť prehrala jednu z bitiek.“ Matovič zároveň poďakoval 48 poslancom OĽANO: „Zostali verní našim hodnotám a nepodľahli tlaku. Áno, ak sa raz mafia vráti k moci, bude sa chcieť pomstiť, ale strach v takýchto chvíľach nemôže byť našim radcom.“

Prečítajte si tiež

Nepresvedčili ani vlastných

Túžba po politickej pomste podľa predstaviteľov mimoparlamentného Hlasu-SD prehrala. Vyhlásil to líder strany Peter Pellegrini v reakcii na to, že poslanci neodsúhlasili vzatie Roberta Fica (Smer-SD) do väzby. Nezaradení poslanci okolo Pellegriniho hlasovali proti. Šéf Hlasu-SD si myslí, že ich postoj nemá žiaden vplyv na to, že trestné konanie a vyšetrovanie môže pokračovať.

Hlas-SD zdôraznil, že vládnej koalícii sa nepodarilo presvedčiť ani vlastných poslancov o správnosti vydania predsedu opozičnej strany na väzobné stíhanie. „Je povinnosťou každého jedného poslanca hlasovať výlučne podľa svojho vedomia a svedomia. Ak nemohli s čistým svedomím zahlasovať za vydanie svojho kolegu na väzobné stíhanie, je dobre, že to neurobili,“ povedal Pellegrini.

Spravodlivosť musí podľa neho ďalej nasledovať svojimi štandardnými cestami, teda vyšetrovaním a spravodlivým rozhodnutím nezávislého súdu. Strana je presvedčená, že jediným cieľom týchto manévrov so zatýkaním je prekryť skutočné problémy Slovenska.

Poďakoval poslancom

Líder Smeru-SD Robert Fico sa poďakoval poslancom Národnej rady (NR) SR, ktorí nepodporili žiadosť prokuratúry o súhlas parlamentu s jeho väzobným stíhaním. Naďalej hovorí v súvislosti s jeho obvinením o politickom procese.

„Ďakujem každému poslancovi, ktorý ma podporil, a rešpektujem každého, kto mal na to iný názor,“ uviedol Fico.

Strana Smer-SD sa na sociálnej sieti poďakovala poslancom, ktorí sa postavili na stranu zdravého rozumu a „hlasovali za demokraciu a právny štát“. „Slováci, dnes sme dvakrát silnejší aj vďaka vašej podpore v boji za záchranu Slovenska,“ dodala strana.

Poslanci v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť prokuratúry o vzatie Fica do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74. Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽANO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Poslanci NR SR nedali súhlas na vzatie R. Fica do väzby
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM