Magazín

Posledný diel M*A*S*H vyšiel pred 40 rokmi: TOP zaujímavosti o legendárnom seriáli

Verili by ste tomu? Od odvysielania posledného dielu obľúbeného seriálu M*A*S*H v týchto dňoch uplynulo už 40 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Posledný diel M*A*S*H vyšiel pred 40 rokmi: TOP zaujímavosti o legendárnom seriáli
Zdroj: YouTube.com/Kino Zdarma

Americký komediálny seriál z vojenského prostredia M.A.S.H si získal srdcia divákov po celom svete, slovenských nevynímajúc. Úvodná epizóda mala premiéru 17. septembra 1972. Počas histórie seriálu vzniklo 11 sezón, ktoré mali dokopy 256 častí. A práve v týchto dňoch obľúbený seriál oslavuje významné výročie.

Záverečná epizóda s názvom “Zbohom, na rozlúčku a amen” mala premiéru 28. februára 1983, teda presne pred 40 rokmi! Stala sa zároveň jedným z najsledovanejších televíznych programov v histórii USA, keď k obrazovkám pritiahla viac ako 120 miliónov divákov.

Všetko odštartovalo románom

Za otca seriálu môžeme považovať autora Richarda Hornbergera, ktorý pod pseudonymom Richard Hooker napísal kultový román M.A.S.H. Opisoval v ňom svoje skúsenosti z lekárskej praxe v poľnej nemocnici počas kórejskej vojny. Na motívy knihy vznikol v roku 1970 film a neskôr už spomínaný seriál, ktorý sa stal legendou.

Pozrite si niekoľko zaujímavostí, ktoré by mal poznať každý správny fanúšik seriálu.

  1. Seriál dostal názov podľa vojenskej poľnej nemocnice, ktorá sa v angličtine nazýva Mobile Army Surgical Hospital.
  2. Po odvysielaní pilotného dielu bol seriál časopisom Time označený za najväčšie sklamanie sezóny.
  3. Herec Alan Alda (chirurg kapitán Benjamin Franklin “Hawkeye” Pierce) mal v zmluve zakotvenú podmienku, aby sa v každej časti seriálu objavila scéna z operačnej sály, aby dokumentoval hrôzy vojny. Tento herec bol zároveň jediný, ktorý sa objavil vo všetkých častiach.
  4. Tri minúty po skončení záverečného dielu stúpol v New Yorku odber vody o 1 350 000 0­00 litrov. Všetci totiž s návštevou kúpeľne čakali, kým seriál skončí.
  5. V momente vysielania posledného dielu malo M.A.S.H naladených 71 percent všetkých televízorov v USA.
  6. Posledná epizóda, ktorá sa natáčala, bola v skutočnosti predposledná (255.). Herci po záverečnej klapke na pozemkoch 20th Century Fox zakopali krabice s osobnými predmetmi. Alan Alda tvrdí, že jeho krabica tajné miesto stále neopustila.
  7. Herec Roger Bowen (16.2.1996), ktorý hral plukovníka Blakea v pôvodnom filme, zomrel iba deň po smrti McLean Stevensna (15.2.1996), ktorý túto postavu stvárnil v seriáli.
  8. Jediným hercom, ktorý si rovnakú úlohu zahral vo filme a aj v seriáli, bol Gary Burghoff, ktorý stvárnil postavu Radara.
  9. Náklady na pilotnú sériu boli 250-tisíc dolárov. Predstavitelia hlavných postáv dostali 10-tisíc, vedľajších 5-tisíc dolárov. Pri natáčaní poslednej série už boli náklady vo výške 600-tisíc na jeden diel. Z tejto sumy až tretinu tvoril honorár pre Alana Aldu.

Prečítajte si tiež

  1. Posledný diel mal trvať hodinu. Alda mal však problém s jeho zostrihaním a tak televízia pridala ešte 30 minút. Herci za pol hodinu navyše zaplatené nedostali, no 30 sekúnd reklamy, ktorá rozdeľovala epizódu, stála 450-tisíc dolárov. Na konci záverečnej časti diváci videli 34,8 sekundy trvajúci bozk Hawkeyho a Margaret. Keby to bola reklama, vyšla by na 522-tisíc dolárov.
  2. Seriál sa odohráva počas vojny v Kórei, ktorá trvala tri roky. M.A.S.H sa však vysielal až 11 rokov.
  3. Medvedíka, ktorý bol v seriáli spojený s postavou Radara, našli tvorcovia na ranči, kde sa natáčalo. Neskôr bol vydražený za takmer 12-tisíc dolárov.
  4. Jeden diel vznikal tri až štyri dni a natáčalo sa dvanásť až štrnásť hodín denne.
  5. Jediným hercom, ktorý skutočne slúžil v americkej armáde počas vojny v Kórei, bol Jamie Farr (Klinger).
  6. Množstvo príbehov z prvých sezón bolo založených na pravdivých udalostiach, ktoré sa filmári dozvedeli od chirurgov pracujúcich v skutočných jednotkách M.A.S.H. Výsledkom rozhovorov tak bolo až 60 percent všetkých epizód.

Myslíte si, že obľúbený seriál poznáte do detailu? Svoje vedomosti si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: TOP fakty o legendárnom seriáli MAS*H. Poznáte ich všetky?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM