han Zo Slovenska

Pôšt bude aj tento rok MENEJ! Kde zatvoria kamenné pobočky už natrvalo?

Začiatkom roka ohlásila pošta optimalizáciu organizačnej štruktúry a rušenie "kamenných pobočiek", ktoré zaznamenávali úbytok klientov a výrazne menší záujem o poštové služby.

Ilustračný obrázok k článku Pôšt bude aj tento rok MENEJ! Kde zatvoria kamenné pobočky už natrvalo?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V tomto roku plánuje pošta zrušenie spolu asi 100 pobočiek, schváliť to však musí ešte regulátor.

Skončenie prevádzkovania pobočky pošty podlieha schváleniu regulátorom, ktorým je Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. V roku 2021 podľa hovorkyne pošta požiada regulátora o stanovisko k zrušeniu asi 80 „malých“ pôšt a 20 pôšt v mestách a obciach, kde sú ďalšie pobočky pošty s dostatočnou kapacitou a pokrytím v spádovej oblasti.

Konečný počet zrušených pobočiek tak bude závisieť od stanoviska regulátora. Aktuálne je v rámci celého Slovenska regulátorom schválených 53 pobočiek na zrušenie.

Koľko je pobočiek?

Na konci minulého roka Slovenská pošta na celom území krajiny prevádzkovala spolu 1504 pôšt, z toho 1342 dodávacích a 162 podávacích pôšt. „Mali sme aj 35 pôšt Partner, 61 poštových stredísk, päť pojazdných pôšt a 14 zmluvných výdajov,“ spresnila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Tiež podotkla, že pri využívaní kamenných pôšt nastali významné zmeny, pretože klesá záujem o poštové produkty v týchto pobočkách. „Na niektorých poštách v menších obciach občania pošlú napríklad priemerne jeden až štyri doporučené listy denne, päť až deväť listov denne alebo päť balíkov mesačne,“ priblížila hovorkyňa.

A čo tak si prečítať aj ďalšie správy o dianí na Slovensku?

Služby bez pobočky

Zároveň ozrejmila, že proces optimalizácie poštovej siete sa naštartoval už v roku 2019 ako reflexia na stále sa zvyšujúce fixné náklady kamenných pobočiek, kedy bolo zrušených 32 pôšt a neboli zaznamenané sťažnosti. „Takže je evidentné, že dokážeme občanom poskytovať všetky služby v zmysle poštovej licencie aj bez pobočky,“ skonštatovala.

Ubezpečila teda, že skončenie prevádzky kamennej pošty neznamená, že Slovenská pošta z danej obce odchádza. Mení len formu a spôsob poskytovania poštových služieb. Tie budú zabezpečené v požadovanej kvalite tak, ako ukladá poštová licencia.

FOTO: ilustračné

LOCKDOWN na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM