Magazín

Potrebujete viac kofeínu? Žiadna káva či energeťák, doprajte si TENTO nápoj

Potrebujete energiu ale nechcete kávu? Skúste to s prírodným nápojom, ktorý ukrýva v sebe oveľa viac kofeínu. Popíjanie vám zároveň prinesie množstvo benefitov.

Ilustračný obrázok k článku Potrebujete viac kofeínu? Žiadna káva či energeťák, doprajte si TENTO nápoj
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Ak potrebujete nakopnúť, nemusíte ihneď siahať po najobľúbenejšom nápoji na svete. Existuje taký, ktorý má viac kofeínu ako káva. Pochádza z prírody a zanechá vaše zuby stále biele.

Toľkoto má kofeínu

Skúste si pripraviť nápoj z mletej guarany, popínavej rastliny vyskytujúcej sa prevažne v Brazílii. „V priemere obsahuje guarana viac kofeínu ako káva. Výskum z roku 2023 uvádza, že semená guarany obsahujú 2–8 % kofeínu, zatiaľ čo kávové zrná obsahujú 1–3 % kofeínu,“ informuje o tom portál Medical News Today

Semená guarany obsahujú kardiostimulanty, ktoré podporujú nervovú činnosť, majú protizápalový efekt a regulujú hladinu krvného tlaku. Obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerálny látky ako vápnik, fosfor, železo a sodík.

Táto liečivá rastlina okrem iného pomáha aj s trávením, prospieva srdcu a znižuje bolesti.

Čo je zdravšie?

To, či je zdravšia ako káva, sa zatiaľ nedokázalo. „Výskumy naznačujú, že obe látky môžu mať priaznivé účinky na ľudské zdravie. Káva môže pomôcť predchádzať zápalovým stavom a stavom súvisiacim s oxidačným stresom, vrátane obezity, metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu,“ pripomína na záver tamojší portál.

Má pre vás guarana viac benefitov ako káva? Konzumovať ju môžete ako čaj, energetický nápoj alebo doplnok stravy. Odporúča sa požiť 5 gramov prášku denne.

Zoženiete ju v lekárňach a na e-shopoch zameraných na bylinky a prírodné produkty.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM