Monika Hanigovská Lifestyle

Používate plynové ohrievače či fajčíte? Vedci ukázali na TOP 6 spúšťačov astmy

Odborníci najnovšie pomenovali najväčšie riziká rozvoja alebo zhoršenia astmy v domácom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Používate plynové ohrievače či fajčíte? Vedci ukázali na TOP 6 spúšťačov astmy
Zdroj: TASR

Astmou trpia deti aj dospelí. Celosvetovo bojuje s týmto chronickým zápalovým ochorením približne 390 miliónov ľudí. Odborníci najnovšie poukázali na činnosti, ktoré sa s ňou najčastejšie spájajú.

Máte ich tiež?

Pozrime sa však ešte pred tým na príznaky astmy. Astma bronchiale alebo priedušková astma, spôsobuje dráždivý kašeľ, ktorý sa objavuje u pacienta v noci alebo nadránom. Astmatikov trápi i obtiažne vydychovanie, pociťujú tlak na hrudi a môžu trpieť hvízdaním alebo piskotom pri dýchaní. Máte niektoré z príznakov?

„Nedávna štúdia identifikovala najvýznamnejších vinníkov (astmy, pozn. red.),“ píše portál The Conversation. Napriek tomu, že ide o austrálsky projekt, prináša znepokojujúce výsledky. Odborníci sa počas neho zamerali na 56 štúdií, ktoré zahŕňali 137 840 Austrál­čanov. Výsledok?

Vedci pomenovali najväčšie riziká rozvoja alebo zhoršenia astmy v domácom prostredí. Je to tabakový dym, peľ, plesne, prach, srsť domácich zvierat a škodlivé plyny.

A o tomto ste vedeli?

Pasívne fajčenie

Pozrime sa teraz na niektoré riziká konkrétnejšie. Odborníci prízvukujú, že pasívne fajčenie, používanie syntetických vankúšov a plynové kúrenie sa môže spájať s astmou.

Nemusíte fajčiť, aby ste si „vypestovali“ problém, ale stačí sa zdržiavať pri tých, ktorí si s radosťou zapália. „Vdychovanie dymu narúša normálny vývoj pľúc a imunitného systému, spôsobuje podráždenie dýchacích ciest. To môže viesť k príznakom astmy a iným pľúcnym ochoreniam,“ vysvetľujú vedci.

Druhým najčastejšie uvádzaným spúšťačom v domácnosti bola posteľná bielizeň z neprírodných vlákien. Pozor na mikrovlákno, nylon a akrylové materiály.

Takéto materiály nie sú len domovom veľkého množstva alergénov, ale aj veľkého množstva prchavých organických látok, ktoré vdychujeme. „Tieto plyny sa môžu hromadiť vo vyšších koncentráciách a spôsobiť zdravotné problémy,“ varujú odborníci.

Stopka plynovým ohrievačom

Nepriateľom astmatikov sú podľa vedcov i plynové ohrievače. Prečo? Výhrevné telesá môžu vyžarovať oxid dusičitý. „Môže dráždiť dýchacie cesty a vyvolať príznaky astmy. Je lepšie zbaviť sa plynových ohrievačov alebo vykurovacích systémov, ak je to možné, v domácnostiach, kde je problém s astmou,“ odporúčajú na záver odborníci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM