han Zo zahraničia

Praha je centrom BIZNISU obchodovania s ľuďmi: Dieťa "na kľúč" vyjde na 70-tisíc eur!

V hlavnom meste Českej republiky fungoval biznis s náhradným materstvom, v rámci ktorého sa predávali deti na objednávku.

Ilustračný obrázok k článku Praha je centrom BIZNISU obchodovania s ľuďmi: Dieťa "na kľúč" vyjde na 70-tisíc eur!
Zdroj: unsplash.com

Polícia aj politici chcú vo veci zakročiť a zmeniť legislatívu. TASR informáciu prevzala zo servera Seznam Zprávy.

Biznis na Ukrajine

Detektívi z Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zdokumentovali biznis, ktorý sa organizuje na Ukrajine. Proces prebieha tak, že ukrajinská klinika ponúka záujemcom z celého sveta odnosenie dieťaťa náhradnou matkou. Tá porodí v Prahe, kde dieťa prepíšu na nového rodiča, ktorý zaplatí a zoberie si ho domov.

Medzeru v českých zákonoch využívala napríklad klinika ukrajinského lekára Alexandra Feskova. Slobodní muži či homosexuálne páry si na nej objednávali cez internet dieťa podľa svojho želania. Poslali spermie a klinika im našla náhradnú matku, ktorá dieťa vynosila. Väčšinou išlo o chudobné ženy, ktoré za odnosenie dieťaťa dostali 10.000 dolárov.

Prečo Praha?

Matky rodili v Prahe preto, lebo ukrajinské zákony dovoľujú, aby deti z náhradného materstva mohli mať iba bezdetní manželia. Za dieťa takzvane „na kľúč“ platili záujemcovia 60-tisíc až 70-tisíc eur. Majiteľ kliniky Feskov a ďalší ľudia sú na Ukrajine stíhaní za obchod s ľuďmi.

Český advokát Feskova však nelegálny obchod poprel. „Skutočnosť, že polícia či české úrady majú s danou vecou nejaké etické či morálne problémy, sama o sebe neznamená, že je prevádzkovanie náhradného materstva nelegálne,“ povedal advokát Marek Eichel.

Chýba zákon

V Česku chýba zákon, ktorý by jasne určoval podmienky pre náhradné materstvo – teda napríklad, ak cudzia žena porodí dieťa páru, ktorý má problémy s počatím. „Chceli by sme prísť s konkrétnymi návrhmi tak, aby na území Českej republiky toto už nemohlo byť legálne,“ povedal riaditeľ NCOZ Jiří Mazánek.

Zmenám v zákonoch sú otvorení aj politici. Minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka priznal, že problém nie je legislatívne pokrytý. Chce ho preto riešiť čo najskôr. Plánuje sa stretnúť s ministrom vnútra Vítom Rakušanom alebo ministrom spravodlivosti Pavlom Blažkom, aby sa dohodli na zmenách v zákonoch.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM