red . Zo Slovenska

Pred vojnou z Ukrajiny neutekajú len ľudia: Ich zvieratám môžete POMÔCŤ aj vy!

Slovensko prijíma nielen utečencov, ale aj ich domácich miláčikov. Dokonca sa ozývajú dobrovoľníci, ktorí ponúkajú zvieratám dočasnú opateru.

Ilustračný obrázok k článku Pred vojnou z Ukrajiny neutekajú len ľudia: Ich zvieratám môžete POMÔCŤ aj vy!
10
Galéria
Zdroj: Zvierací obmudsman , HaZZ

Slovensko-ukrajinské hranice prekračujú nielen ľudia, ktorí utekajú pred ruskou inváziou, ale aj ich domáci miláčikovia. Slovensko vďaka podnetov neziskových organizácií a organizácií na ochranu zvierat prijíma aj tieto zvieratá.

Počas uplynulých dní bolo podľa Slobody zvierat z územia Ukrajiny evakuovaných 11-tisíc zvierat. Informuje o tom v statuse na Facebooku.

Zvieratá na hraniciach

Podľa Neziskovej organizácie Zvierací ombudsman púšťajú na všetkých štyroch hraničných priechodoch všetky zvieratá, aj bez pasu spoločenského zvieraťa. Tie, ktoré nespĺňajú podmienky (očkovanie, spoločenský pas zvieraťa), musia ísť do karantény (minimálna dĺžka trvania karantény je päť dní).

„Ukrajinci, ktorí idú cez hranice so spoločenským zvieraťom a nespĺňajú všetky bežné podmienky, si len vypíšu tlačivo, kde uvedú miesto pobytu a kontaktné údaje a pustia ich ďalej. Následne ich bude neskôr kontaktovať Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorá zabezpečí karanténu, očkovanie, čipovanie a vrátenie zvieraťa majiteľom,“ informuje na Facebooku Záchrana chránených zvierat.

Chcete pomôcť?

Vzhľadom na veľký počet zvierat a záujem dobrovoľníkov, ktorí ponúkajú dočasnú opateru, informuje Zvierací ombudsman aj o možnosti pomôcť zvieratám prichádzajúcim z Ukrajiny ako dobrovoľník.

„Od mnohých z vás dostávame informácie o tom, že chcete pomôcť zvieratám prichádzajúcim z Ukrajiny. Ponúkate dobrovoľnícku prácu, materiálnu pomoc, možnosť dočasnej starostlivosti, ste veterinári a viete pomôcť pri očkovaní/ošetrovaní zvierat alebo ste útulok. Vyplnením formulára nám dáte vedieť váš záujem pomôcť a v prípade potreby vás budeme kontaktovať,“ informuje na Facebooku.

Zapojiť sa do finančnej podpory môžete aj na stránke Slobody zvierat alebo môžete priniesť granulky do útulku v Bratislave.

„Vyhlasujeme materiálnu zbierku v bratislavskom útulku, ktorú budeme distribuovať prostredníctvom OZ Na konci sveta na hraničný prechod vo VYŠNOM NEMECKOM. Urgentne potrebujú menšie balenia granúl, prenosky pre zvieratá, misky, konzervy, kapsičky pre psy aj mačky. Pomoc môžete nechávať v boxe pred útulkom Slobody zvierat, osobne medzi 12. – 16. hod. počas celého týždňa. Adresa: Pod Brehmi 1/a, 841 03, Bratislava IV – Polianky,“ informuje Sloboda zvierat.

Pomáhajú aj hasiči

Na hraničných priechodoch potrebujú pomoc záchranných zložiek aj zvieratá. V pondelok sa museli hasiči popasovať so záchranou kocúra Jacksona, ktorý patrí Ukrajinke prekračujúcej hranicu. „V nestráženej chvíli jej ušiel a schoval sa do 15 cm vysokej škáry pod pracoviskom hraničiarov a colníkov. Nepomohlo ani láskavé volanie majiteľky či búchanie pracovníka finančnej správy. Kocúr sa bál vyjsť von,“ vysvetľujú hasiči na Facebooku.

Na pomoc prišli hasiči z Veľkých Kapušian. Po štvrťhodine sa im podarilo kocúra vyslobodiť. Majiteľka s plačom a veľkou vďakou objímala zasahujúcich hasičov.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM