han Zo zahraničia

Prípad, aký tu ešte nebol: Žena sa nakazila dvoma variantami koronavírusu a zomrela

Neočkovaná žena žila sama doma, kde sa o ňu starala opatrovateľská služba. Po tom, ako viackrát spadla, ju začiatkom marca previezli do nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Prípad, aký tu ešte nebol: Žena sa nakazila dvoma variantami koronavírusu a zomrela
Zdroj: Unsplash.com

Stalo sa to v Belgicku a 90-ročná žena bola prevezená do nemocnice v meste Aalst. V ten istý deň pozitívne testovali na prítomnosť koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na belgických vedcov.

Čo bolo potom?

Spočiatku bola saturácia jej krvi kyslíkom dostačujúca, no potom sa jej stav rýchlo zhoršil a o päť dní zomrela, uviedol vo vyhlásení Európsky kongres pre klinickú mikrobiológiu a infekčné choroby. Následné testy ukázali, že bola infikovaná dvoma variantmi koronavírusu naraz – alfa aj beta.

„Obidva varianty boli v tom čase v Belgicku prítomné, takže je pravdepodobné, že táto pani bola súčasne infikovaná rôznymi vírusmi od dvoch rôznych ľudí,“ povedala molekulárna biologička Anne Vankeerberghenová z nemocnice OLV v Aalste, ktorá štúdiu viedla.

Či je táto koinfekcia zodpovedná za rýchle zhoršenie zdravotného stavu tejto dôchodkyne, je však podľa Vankeerberghenovej ťažké povedať. Aj keď v odborných časopisoch zatiaľ neboli publikované prípady takýchto koinfekcií, predpokladá, že pravdepodobne ide o „podceňovaný jav“, pretože sa nerobí dostatok testov na prítomnosť jednotlivých variantov.

Ďalšie aktuálne témy

Podobné prípady

Brazílski vedci v januári informovali o prípade dvoch ľudí, ktorí sa nakazili dvoma rôznymi kmeňmi koronavírusu súčasne, ale ani táto štúdia zatiaľ nebola publikovaná vo vedeckom časopise.

Belgická štúdia podľa virológa Lawrencea Younga z britskej univerzity vo Warwicku ukázala, že sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či infekcia niekoľkými znepokojujúcimi variantmi koronavírusu SARS-CoV-2 ovplyvňuje klinický priebeh ochorenia COVID-19 a či to nejakým spôsobom ovplyvňuje účinnosť očkovania.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM