Monika Hanigovská Magazín

Radka si vyskúšala život bezdomovca: Viete, prečo cez deň spia? Ukazuje DRSNÚ realitu

Mladá žena strávila niekoľko dní na ulici i v prítomnosti ľudí bez domova. Slovákom ukázala, čím všetkým musela bojovať a prechádzať.

Ilustračný obrázok k článku Radka si vyskúšala život bezdomovca: Viete, prečo cez deň spia? Ukazuje DRSNÚ realitu
Zdroj: YouTube.com/Reprofoto Vagus

Dodnes majú mnohí z nás skreslenú predstavu o bezdomovcoch a ich živote. Stále totiž v spoločnosti pretrváva pevne zakorenený mýtus o tom, že si veľká časť z nich svoj život premárnila, a že si to vlastne zaslúžia. Tak či onak, sú ľutovaní, ale nemenej zavrhovaní či jednoducho prehliadaní.

No ich drsné životy pozná málokto. Radka Šišuláková však verejne na Youtube ukázala, aké je to byť človekom bez domova.

Bez peňazí na ulici

Dokumentaristka sa vžila na tri dni do novej identity, stala sa jednou z nich – človekom bez domova a peňazí. Akú životnú úlohu si vyskúšala? Jej vstup do života je v takomto prípade krutý: Ako mladá žena po dovŕšení dospelosti opustila detský domov, minula našetrené peniaze, a nedokázala si nájsť prácu. Bez zázemia a bez finančných prostriedkov ostáva preto na ulici. A tak sa aj správa.

Drsnú realitu natočila na video z ktorého spracovala krátky film. „Jej príbeh je vytvorený na základe stoviek príbehov reálnych ľudí,“ opisuje občianske združenie Vagus, ktoré pomáha ľuďom bez domova a ktoré zdieľa toto video.

Prečo cez deň spia?

Ako vyzeral jej život na ulici? Radka sa cez deň musela prechádzať mestom, aby si dokázala v chladnom počasí zohriať telo. „Jedna z takých vecí je, že máte strašne veľa času a neviete, čo s ním… Zároveň je vám zima,“ opisuje vo videu.

„Väčšina ľudí údajne v zime, teda väčšinou nocí vlastne strávia tým, že chodia a dospávajú to potom cez deň,“ vysvetľuje a o chvíľu ukazuje na tvrdý kartón v tráve, ktorý jej poslúži ako posteľ.

„A je to zvláštny pocit si len tak ľahnúť na zem,“ komentuje takto zo zeme svoje miesto odpočinku, pričom zababušená v spacáku sleduje v oknách mačky, ktoré majú podľa jej slov nateraz lepšie pohodlie ako ona.

Na okraji spoločnosti

Radka vo videu čelí ďalším situáciám, ktoré by však inak nikdy nezažila ako človek bez domova. Na svojej koži okúsi napríklad aj to, aké to je, keď jej tichá prítomnosť prekáža nervóznemu psičkárovi.

Po niekoľkých dňoch však navštívi denné nízkoprahové centrum Domec. „Ak dostanú (takíto ľudia, poz.red.) pomocnú ruku včas, je možné predísť tomu, aby sa z nich stali ľudia bez domova,“ opisuje pod videom Vagus, ktorý zastrešuje tamojšie centrum. Jej ďalšie postrehy na ulici ale i lepší život vďaka pomoci si môžete pozrieť vo videu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM