Lifestyle

Rakovina hrubého čreva ZABÍJA čoraz viac Slovákov: 3 POTRAVINY vedia spustiť ochorenie

Ste to, čo jete. Skúste pre seba urobiť viac a konzumujte v menších dávkach potraviny, ktoré sa preukázateľne spájajú s rakovinou.

Ilustračný obrázok k článku Rakovina hrubého čreva ZABÍJA čoraz viac Slovákov: 3 POTRAVINY vedia spustiť ochorenie
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pacientov s rakovinou hrubého čreva na Slovensku stále pribúda: „Už niekoľko rokov si Slováci držia popredné miesta v rámci celého sveta vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Spomedzi krajín OECD sme dokonca na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie,“ dvíha varovný prst Národný portál zdravia (NPZ).

Napriek tomu, že je možné absolvovať skríning kolorektálneho karcinómu, NPZ pripomína, že mnohí Slováci sa tomuto bezplatnému vyšetreniu vyhýbajú a vyšetriť sa nechá len tretina pozvaných poistencov ročne.

Rizikových faktorov je viac a dôležitú úlohu zohráva aj strava. Niektoré obľúbené pochúťky majú vplyv na vznik nebezpečného ochorenie – kolorektálny karcinóm sa spája najmä s konzumáciou väčšieho množstva šunky, klobás a slaniny.

Štúdia publikovaná v International Journal of Epidemiology už v minulosti odhalila, že 76 gramov spracovaného a červeného mäsa denne zvyšuje riziko rakoviny čriev. Problémom je najmä spracovanie takéhoto mäsa. Ak už si ho chcete vychutnať, mali by ste vedieť, odkiaľ mäso pochádza.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM