Rakovina hrubého čreva ZABÍJA čoraz viac Slovákov: 3 POTRAVINY vedia spustiť ochorenie
Ste to, čo jete. Skúste pre seba urobiť viac a konzumujte v menších dávkach potraviny, ktoré sa preukázateľne spájajú s rakovinou.
Potraviny pre zdravé črevo
Doprajte svojmu telu a črevám najvhodnejšie a najlepšie potraviny. Skúste zaradiť do svojho jedálnička väčší podiel strukovín, zeleniny (špenát, karfiol, brokolicu, kapustu, reďkovku, zeler, špenát, mrkvu, cesnak, cibuľu) a nezabúdajte ani na pravidelné dávky ovocia.
„To, čo jeme, určuje, aký druh baktérií podporíme v našich črevách. Rast istých baktérií zase môže zvýšiť alebo znížiť riziko niektorých z našich hlavných smrteľných chorôb akými sú infarkt, cukrovka, nádory,“ vysvetľuje uznávaný gastroenterológ a autor mnohých odborných publikácií, Ladislav Kužela na svojom Facebooku.
Dobré baktérie
Ako ďalej pripomína odborník, naše črevo má rôznorodú zbierku mikroorganizmov, je ich približne tisíc druhov a každý z nás má svoju vlastnú jedinečnú kombináciu.
„Napriek tomu, jednoducho povedané, baktérie sú to, čo jeme. Keď jeme vlákninu, množia sa baktérie, ktoré pohlcujú vlákninu a dostávame do tela viac protizápalových, protirakovinových mastných kyselín s krátkym reťazcom. Keď jeme menej vlákniny, naše baktérie požierajúce vlákninu hladujú,“ píše gastroenterológ.
Ako fungujú zlé baktérie? „Dobré baktérie, to sú tie, ktoré s nami žijú v symbióze, živia sa ovocím, zeleninou, obilím a strukovinami, zatiaľ čo zlé baktérie, to sú tie, ktoré môžu prispievať k chorobám, sa živia mäsom, nezdravým jedlom a rýchlym občerstvením. Tzv. západné diéty môžu doslova zdecimovať našu dobrú črevnú flóru,“ prízvukuje na záver Ladislav Kužela.
Mohlo by vás zaujímať:
- Kto sa dožije ÚCTIHODNÉHO veku? Týchto 5 znamení zverokruhu má najväčšiu šancu
- Ako odhadnúť NEBEZPEČNE vysoký cholesterol? Skontrolujte si okolie OČÍ
- Deti sa začnú knísať a meniť na ľudské trosky: Záhadná choroba im POŽIERA mozog!
- Najtrendovejšie letné TOPÁNKY 2023: V čom tento rok vykročiť do ulíc?