Lifestyle

Rakovina hrubého čreva ZABÍJA čoraz viac Slovákov: 3 POTRAVINY vedia spustiť ochorenie

Ste to, čo jete. Skúste pre seba urobiť viac a konzumujte v menších dávkach potraviny, ktoré sa preukázateľne spájajú s rakovinou.

Ilustračný obrázok k článku Rakovina hrubého čreva ZABÍJA čoraz viac Slovákov: 3 POTRAVINY vedia spustiť ochorenie
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Potraviny pre zdravé črevo

Doprajte svojmu telu a črevám najvhodnejšie a najlepšie potraviny. Skúste zaradiť do svojho jedálnička väčší podiel strukovín, zeleniny (špenát, karfiol, brokolicu, kapustu, reďkovku, zeler, špenát, mrkvu, cesnak, cibuľu) a nezabúdajte ani na pravidelné dávky ovocia.

„To, čo jeme, určuje, aký druh baktérií podporíme v našich črevách. Rast istých baktérií zase môže zvýšiť alebo znížiť riziko niektorých z našich hlavných smrteľných chorôb akými sú infarkt, cukrovka, nádory,“ vysvetľuje uznávaný gastroenterológ a autor mnohých odborných publikácií, Ladislav Kužela na svojom Facebooku.

Dobré baktérie

Ako ďalej pripomína odborník, naše črevo má rôznorodú zbierku mikroorganizmov, je ich približne tisíc druhov a každý z nás má svoju vlastnú jedinečnú kombináciu.

„Napriek tomu, jednoducho povedané, baktérie sú to, čo jeme. Keď jeme vlákninu, množia sa baktérie, ktoré pohlcujú vlákninu a dostávame do tela viac protizápalových, protirakovinových mastných kyselín s krátkym reťazcom. Keď jeme menej vlákniny, naše baktérie požierajúce vlákninu hladujú,“ píše gastroenterológ.

Ako fungujú zlé baktérie? „Dobré baktérie, to sú tie, ktoré s nami žijú v symbióze, živia sa ovocím, zeleninou, obilím a strukovinami, zatiaľ čo zlé baktérie, to sú tie, ktoré môžu prispievať k chorobám, sa živia mäsom, nezdravým jedlom a rýchlym občerstvením. Tzv. západné diéty môžu doslova zdecimovať našu dobrú črevnú flóru,“ prízvukuje na záver Ladislav Kužela.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM