Aktualizované Zo zahraničia

Ráno plné HRÔZY na ruskej univerzite: Len 18-ročný mladík postrieľal niekoľko ľudí, VIDEO

Pri streľbe prišlo o život šesť ľudí, ministerstvo zdravotníctva hlási najmenej 24 zranených. Útočník je už v rukách polície.

Ilustračný obrázok k článku Ráno plné HRÔZY na ruskej univerzite: Len 18-ročný mladík postrieľal niekoľko ľudí, VIDEO
Zdroj: Twitter.com/War Noir

V areáli štátnej univerzity v meste Perm na východe európskej časti Ruska došlo v pondelok k streľbe. Podľa predbežných informácií pri incidente prišlo o život niekoľko ľudí a zranených je najmenej desať osôb. Páchateľa sa polícii podarilo zadržať, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z miestnej polície.

Obete aj zranení

„V pondelok neznáma osoba vošla do budovy univerzity a spustila paľbu zo strelnej zbrane. Časť študentov sa pred útočníkom zatvorila v učebniach univerzity. Niektorí študenti vyskakovali z okien,“ uviedol pre TASS zdroj z polície. K streľbe v areáli univerzity prišlo v pondelok okolo 11.00 hod. miestneho času. V areáli univerzity sa vtedy nachádzalo približne 3-tisíc študentov.

Podľa neskorších informácii útočník strieľal vo vonkajších priestoroch areálu Permskej štátnej univerzity.

„Podľa upresnených údajov Federálneho centra pre medicínu katastrof zahynulo v dôsledku incidentu na Permskej štátnej univerzite šesť ľudí a 24 zraneným je poskytovaná medicínska pomoc,“ píše sa vo vyhlásení ruského rezortu zdravotníctva.

Ruské úrady krátko po incidente hlásili osem obetí. Po správach o vyššom počte obetí to na základe aktualizovaných údajov oznámilo ruské ministerstvo zdravotníctva, informovala agentúra TASS.

Podľa údajov ruského ministerstva zdravotníctva sa pri streľbe zranilo najmenej 24 ľudí a sedem z nich hospitalizovali. Stav jedného z hospitalizovaných je pritom kritický. Ranení však neutrpeli iba strelné poranenia, niektorí sa totiž zranili aj pri tom, keď v panike vyskakovali z okien, uvádza agentúra Interfax.

Univerzita prostredníctvom svojho oficiálneho účtu na sociálnej sieti VKontakte vyzvala študentov, aby sa zamkli v učebniach a ostali na svojich miestach. Osoby, ktoré sa nachádzali v areáli univerzity, mali univerzitný kampus opustiť, ak to bolo možné.

„Ak sa v tejto chvíli nachádzate v univerzite a ste v učebni, prosím zamknite zvnútra dvere a zostaňte na mieste,“ píše sa v príspevku univerzity.

Strelcom bol študent

Útočníkom bol len 18-ročný študent školy Timur Bekmansurov. Strieľať mal brokovnicou. Vyšetrovací výbor neskôr uviedol, že útočníkom bol jeden zo študentov školy, ktorého príslušníci polície pri zadržaní postrelili.

Podľa agentúry TASS mal Bekmansurov povolenie na držbu poľovníckej zbrane, ktorú si zaobstaral v máji tohto roka. Proti útočníkovi začala polícia trestné stíhanie pre vraždu.

Gubernátor Permského kraja vyhlásil v tejto súvislosti na 21. septembra deň smútku na pamiatku obetí streľby. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť pozostalým obetí.

Do Permu mieria aj minister školstva Valerij Faľkov a minister zdravotníctva Michail Muraško, ktorí tam majú organizovať pomoc pre zranených a pozostalých obetí.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM