Rastislav Búgel Zo Slovenska

REVOLÚCIA v regáloch obchodov: Obaly potravín čaká veľká ZMENA

Najnovšia zmena má pomôcť zákazníkom, no slovenskí potravinári nový systém označovania odmietajú.

Ilustračný obrázok k článku REVOLÚCIA v regáloch obchodov: Obaly potravín čaká veľká ZMENA
Zdroj: Freepik.com/drobotdean

Od januára sa sprísnilo posudzovanie výrobkov a nastala veľká zmena vo výživovom označení. Ako informoval portál tvnoviny.sk, malo to negatívny dopad na väčšinu výrobkov.

Pri pohľade na obal výrobku sa dá v množstve informácií ľahko stratiť. Európska únia preto začala snahy o zavedenie jednoduchého nutričného systému. Vzniklo tzv. Nutri-Score, ktoré označuje potraviny písmenami od A po E.

Výrobky, ktoré si pohoršili

„Od januára výpočet prešiel zmenou, ktorá sa dotkla až 40 percent výrobkov. Väčšina z nich si v rebríčku pohoršila. Zo základných potravín sa najviac prepadli mliečne výrobky,“ informuje server.

Príkladom je napríklad mlieko, ktoré bolo zaradené medzi nápoje. V hodnotení ho to tak posunulo o jednu kategóriu nižšie. Ovocné jogurty dokonca klesli z kategórie B až do D.

Pri nápojoch zostala v najvyššej kategórii A už len voda. V hodnotení si polepšil napríklad olivový a repkový olej, ryby a celozrnné múky.

Hovoria o diskriminácii

Slovenskí potravinári však Nutri-Score odmietajú. Tvrdia, že niektoré potraviny systém diskriminuje a delí ich neprávom iba na dobé a zlé.

„Nutri-Score uprednostňuje vysoko-spracované potraviny, ktoré je jednoduché reformulovať a diskvalifikuje kvalitné živočíšne bielkoviny, diskriminuje tradičné potraviny, nereflektuje kvalitu bielkovín, nereflektuje prídavné látky, nereflektuje zdraviu prospešné vitamíny a minerálne látky,“ povedala pre server hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Členské štáty EÚ používajú Nutri-Score na dobrovoľnej báze. Hoci sa v minulosti objavili snahy o zavedenie povinného systému, viaceré krajiny sa proti tomu ohradili.

Nadnárodné spoločnosti to vítajú

Nový systém sa však pozdáva nadnárodným spoločnostiam. Pre tie by bolo výhodné mať na všetkých trhoch svoje potraviny označené univerzálne.

„Nie je žiadne tajomstvo, že je na ňom čo zlepšovať, ale je potrebné pristúpiť k nejakému systému. Musíme vybrať taký, ktorý bude jednotný pre celú Európsku úniu. Inak budú rôzne systémy na českom, francúzskom trhu a ďalších trhoch a medzi nimi sa nikto nevyzná,“ nechal sa pred časom počuť generálny riaditeľ Nestlé Česko a Slovensko Michiel Kernkamp.

Okrem Nestlé na Slovensku Nutri-Score podporujú aj Kaufland, Dr Oetker či Danone.

Vhodnejšia alternatíva

Podľa SPPK jestvuje aj alternatíva, pričom podporujú iné grafické označenie. „NutrInform Battery nekategorizuje potraviny, nerozdeľuje ich na dobré a zlé, ale vyjadruje percento denného príjmu v prípade napr. tukov, cukrov, soli,“ povedala Jana Holéciová

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM