Rastislav Búgel Zo Slovenska

Na Slovensku sa objavili FALOŠNÉ eurá! TAKTO ich spoľahlivo rozoznáte

Falošné eurá v minulom roku opäť objavili aj na Slovensku. Viete, ako ich spoľahlivo rozoznať?

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku sa objavili FALOŠNÉ eurá! TAKTO ich spoľahlivo rozoznáte
Zdroj: Dnes24.sk , Unsplash.com

V minulom roku na území Slovenska zadržali 1 697 kusov falzifikátov eurových bankoviek.

Počet sa medziročne zvýšil

„Z celkového množstva bolo v hotovostnom peňažnom obehu zadržaných 940 kusov (55,4 %). Počet falzifikátov eurových bankoviek sa medziročne zvýšil, ale celkovo môžeme konštatovať, že je stabilný a v porovnaní s inými krajinami eurozóny relatívne nízky,“ píše sa v správe Národnej banky Slovenska (NBS).

Pre zaujímavosť dodajme, že najviac zo štatistík „vytŕča“ rok 2020. „Veľký rozdiel v celkovej štatistike medzi rokom 2020 a ostatnými rokmi uvedenými v tabuľke, je spôsobený jedným mimoriadnym prípadom z augusta 2020, keď orgány činné v trestnom konaní zadržali pred uvedením do obehu spolu 15 002 falzifikátov eurobankoviek“ vysvetľuje NBS.

Na Slovensku sa objavilo najviac falošných bankoviek v hodnote 50 a 100 eur, no falzifikáty objavili vo všetkých nominálnych hodnotách.

Ako ich rozoznať?

„Kvalita zadržaných falzifikátov je prevažne dobrá. Napriek uvedenej skutočnosti je možné falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť,“ informuje Národná banka Slovenska.

Falzifikáty sú ľahko rozpoznateľné od pravých bankoviek použitím jednoduchého testu, ktorý spočíva v skúške hmatom – pohľadom – naklonením. Kombináciou týchto krokov je možné spoľahlivo odhaliť falošnú bankovku.

Pozor aj na falošné mince

Falšujú sa aj mince. Tých v minulom roku zadržali 3 414. Ide o 32,3-percentný nárast oproti roku 2022.

Drvivú väčšinu všetkých falošných mincí tvorili tie dvojeurové (93,4 %).

„Z hľadiska kvality vyhotovenia falzifikátov euromincí ide v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia. Preto je pre verejnosť pomerne náročné odhaliť falzifikát, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť,“ upozorňuje NBS.

Zadržať sa podarilo 3 189 2-eurových mincí, 160 jednoeurových a 65 kusov falošných mincí v hodnote 50 centov.

Šikovná pomôcka

Najdostupnejšou pomôckou pre rozpoznanie podozrivých mincí je jednoduchý magnet.

„Euromince nominálnych hodnôt 1 euro a 2 eurá majú magnetický stred a ich skúšku je možné uskutočniť priložením magnetu k stredu podozrivej mince a následne porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou. Dôležité je sledovať tiež celkový vzhľad a farbu podozrivej euromince. Pri eurominciach v nominálnej hodnote 2 eurá je v prípade podozrenia vhodné venovať pozornosť aj nápisu na hrane,“ píše Národná banka Slovenska vo svojej správe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM