Aktualizované han Zo Slovenska

Situácia sa ZLEPŠUJE, ale zákaz vychádzania platí: V piatok sa dozvieme, čo sa UVOĽNÍ!

Momentálny stav na Slovensku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa oproti minulému týždňu opäť zlepšila. Ešte to však nestačí na zrušenie zákazu vychádzania.

Ilustračný obrázok k článku Situácia sa ZLEPŠUJE, ale zákaz vychádzania platí: V piatok sa dozvieme, čo sa UVOĽNÍ!
Zdroj: Unsplash.com

Klesol počet pacientov v nemocniciach, počet výjazdov k pacientom s ochorením COVID-19 a znížila sa aj pozitivita testov. Krajina bude od budúceho týždňa (10.5.) v prvom, teda ružovom stupni varovania. V stredu to na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii povedal šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Lichotivé čísla

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1276 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 164 pacientov. Do nemocníc denne s ochorením COVID-19 príde menej ako 100 pacientov. Obsadených je 61 percent reprofilizovaných lôžok pre najkritickejších pacientov.

Postup uvoľňovania v piatok oznámi minister zdravotníctva spoločne s hlavným hygienikom.

„Zaočkovanosť v jednotlivých vekových skupinách nám narastá. Najvýraznejšiu zaočkovanosť aspoň prvou dávkou máme vo vekovej skupine 70 až 80 rokov, kde je zaočkovanosť na úrovni približne 64 percent. Vidíme po jednotlivých týždňoch, ako nám skupiny narastajú. Cieľom je dosiahnuť úroveň aspoň okolo 80 percent, obzvlášť vo vysokých vekových kategóriách,“ povedal Mišík.

Budúci týždeň by sa podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) opäť mohla otvoriť otázka zákazu vychádzania.

Zvýšila sa tiež miera zaočkovaných. Šéf rezortu zdravotníctva povedal, že termíny na najbližší víkend na očkovanie sú už obsadené. Nevylúčil, že pri dostatku vakcín v treťom štvrťroku by si ľudia mohli vybrať jednu z registrovaných vakcín, ktorou by chceli byť očkovaní. Do konca mája by podľa neho mohlo prísť 1,5 milióna vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Lengvarský pripomenul, že 26. júna je termín na spustenie aplikácie COVID pass v celej Európe. „Predpokladám, že od toho sa potom budú odvíjať politiky jednotlivých štátov, či už v uvoľňovaní svojich opatrení alebo prijímaní občanov iných štátov na svojom území,“ doplnil.

Viac článkov o COVID-19

A čo Sputnik?

Výsledky Sputnika V z Maďarska Lengvarský stále nemá. Vlastníkom týchto vakcín je podľa jeho slov ruská strana. Čakať chce na výsledky z Maďarska a Ruska.

Minister bude mať vo štvrtok (6.5.) k dispozíci analýzu na prerozdelenie vakcín. Následne by sa mohlo umožniť očkovať vakcínou od Pfizeru aj vekovú kategóriu ľudí od 50 rokov.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM