Magazín

Slovensko medzi svetovou "ŠPIČKOU": Len v troch štátoch rastú ceny domov RÝCHLEJŠIE!

Ceny domov vo svete zaznamenali najprudší rast od obdobia spred svetovej finančnej krízy. Medzi krajiny s najvýraznejším rastom cien patrí aj Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko medzi svetovou "ŠPIČKOU": Len v troch štátoch rastú ceny domov RÝCHLEJŠIE!
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

V aktuálnom rebríčku rebríčku patrí našej krajine spomedzi 55 krajín 4. miesto. Ceny domov vo svete zaznamenali najprudší rast od obdobia spred svetovej finančnej krízy.

Podľa globálneho indexu cien domov, ktorý zostavuje poradenská spoločnosť Knight Frank, sa ceny domov vo svete zvýšili v 1. kvartáli medziročne v priemere o 7,3 %. To je najvýraznejšie tempo rastu od 4. štvrťroka 2006.

Kto je pred nami?

Najprudší rast cien domov zaznamenalo Turecko, kde ceny vzrástli až o 32 %. Nasledoval Nový Zéland s rastom cien nehnuteľností o 22,1 %. Na 3. mieste sa umiestnilo Luxembursko s rastom cien o 16,6 % a za ním Slovensko, kde rast cien domov dosiahol 15,5 %. Prvú päťku uzatvárajú Spojené štáty s rastom cien nehnuteľností na úrovni 13,2 %, čo bol najvýraznejší rast od decembra 2005.

V prvej desiatke sa ešte umiestnili Švédsko (ceny domov vzrástli o 13 %), Rakúsko (12,3 %), Holandsko (11,3 %), Ruská federácia (11,1 %) a na 10. mieste Nórsko s rastom cien o 10,9 %. Z krajín V4 sa Česko a Poľsko umiestnili s rastom cien pod 9 % v druhej desiatke a Maďarsko skončilo s rastom cien na úrovni 1,8 % na 47. mieste.

Ďalšie aktuálne témy

Schladí sa trh?

Masívne fiškálne a monetárne stimuly na podporu ekonomík v období pandémie viedli k rozmachu realitného trhu po celom svete. To vyvoláva obavy z bublín a niektoré štáty už začali prijímať opatrenia na schladenie trhu.

Napríklad Nový Zéland zrušil daňové stimuly pre investorov na trhu s realitami a vláda očakáva, že rast cien nehnuteľností sa do júna budúceho roka spomalí na 0,9 %. Aj Čína vydala viacero nariadení na obmedzenie aktivít developerov a poskytovania bankových úverov pre tento sektor.

Tempo sa zmierni

Podľa spoločnosti Knight Frank by sa však tempo rastu cien nehnuteľností malo zmierňovať. „Keďže vlády prijímajú opatrenia a fiškálne stimuly sa na viacerých trhoch ku koncu roka ukončia, je pravdepodobné, že aj nadšenie kupujúcich sa schladí,“ uvádza Knight Frank v správe. „Navyše hrozba nových variantov koronavírusu a výpadky vo vakcinácii môžu tlak na realitný trh ešte zvýšiť,“ dodala spoločnosť.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Novinky na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM