Aktualizované Správy

Slovensko PUSTOŠÍ počasie: Polámané stromy, ľadovec a SUPERCELA!

Slovensko opäť zasiahli silné búrky. Hrozia povodne!

Ilustračný obrázok k článku Slovensko PUSTOŠÍ počasie: Polámané stromy, ľadovec a SUPERCELA!
Zdroj: Facebook.com/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) , Dušan Kisel

Zaplavené cesty, vyvrátené stromy i škody na majetku zanechala po sebe v okolí Nitry supercela, ktorá priniesla vo štvrtok v popoludňajších hodinách množstvo zrážok.

Vietor odniesol strechu, zasiahol i ľadovec

Po jej vyčíňaní zostala neprejazdná Hlohovecká cesta, kde silný vietor odniesol časť strechy domu. V okolí Lehoty, Lužianok až po Krvavé Šenky sú na ceste popadané stromy, viaceré cesty sa ocitli pod vodou. Obce v okolí Nitry, najmä Lužianky, Zbehy, Lukáčovce, Rišňovce či Lehotu, zasiahol ľadovec.

Búrka poškodila štadión

Búrková smršť, ktorá sa vo štvrtok popoludní prehnala aj Rimavskou Sobotou, spôsobila na viacerých miestach materiálne škody. Pri vyčíňaní počasia sa však nikto nezranil. TASR o tom informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Asi najväčšie škody napáchal silný dážď sprevádzaný vetrom na základnej škole na Okružnej ulici, kde strhol veľkú časť strechy. Vietor poškodil a zhodil krytinu aj z futbalového štadióna a jedného rodinného domu,“ priblížili hasiči s tým, že vietor v meste vyvrátil i viacero stromov.

Vyčíňanie počasia si v Rimavskej Sobote vyžiadalo celkom 16 výjazdov hasičov, tí sú v teréne ešte aj v podvečerných hodinách.

Hrozia povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pre celý okres Nitra, kde hrozí prívalová povodeň.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ varuje SHMÚ.

Výstrahy stále platí!

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia pre väčšiu časť Slovenska aj počas piatka (10.6.). Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstraha sa týka celého Banskobystrického kraja, ako aj viacerých okresov v Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Búrky môžu byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, ako aj s nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ upozorňuje ústav.

Meteorológovia tiež varujú, že silný vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, rizikom sú aj poletujúce trosky a nezabezpečené predmety.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

FOTO: Okolím Nitry sa prehnala supercela
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM