Rôzne

Slovensko zasiahne poľadovica, snehové jazyky i vietor: KDE a KEDY si dávať pozor?

V niektorých častiach Slovenska nás počasie poriadne potrápi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahne poľadovica, snehové jazyky i vietor: KDE a KEDY si dávať pozor?
Zdroj: TASR/František Iván

Na väčšine územia Slovenska sa môže v sobotu (5. 2.) tvoriť poľadovica, v severných okresoch aj snehové jazyky a záveje, pozor si treba dať aj na vietor na horách. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na strednom aj východnom Slovensku

Poľadovica sa môže tvoriť na strednom a východnom Slovensku, výnimkou sú teda Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia),“ podotýka SHMÚ. Výstrahy platia od polnoci do soboty do 9.00 h.

Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť v severnejších okresoch stredného a východného Slovenska. Výstrahy platia v sobotu od 4.00 do 18.00 h.

Silnejší vietor v týchto okresoch

Silnejší vietor na horách môže zaviať v niektorých okresoch Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Vietor na hrebeňoch hôr môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ pripomína SHMÚ. Výstrahy platia od polnoci do 16.00 h.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM