MI Politika

Smiech cez slzy? Matovič rečnil v parlamente o „umelých kozách“

Poslanci rokujú o návrhu na odvolanie Igora Matoviča z funkcie. Debata je poriadne ostrá a okrem nadávok padajú aj slová, ktoré v parlamente ešte nepočuli.

Ilustračný obrázok k článku Smiech cez slzy? Matovič rečnil v parlamente o „umelých kozách“
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Peter Pellegrini v pléne národnej rady vyhlásil, že návrh na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií predkladá v mene drvivej väčšiny občanov Slovenska, ktorí sú presvedčení, že líder OĽaNO nemá čo robiť na vysokom vládnom poste.

Igor Matovič mu následne v rozprave nezostal nič dlžný a debata bola miestami až bizarná.

Veľké priznanie

Opozícia vyliala na hlavu Igora Matoviča spŕšku obvinení, ktoré sa týkali celého jeho pôsobenia vo vláde vrátane času, keď bol premiérom. Vyčítala mu, že lož a klamstvo je jeho pracovnou metódou, pričom uráža všetkých, ktorí nezdieľajú jeho videnie politiky.

„Ničí slovenskú spoločnosť a robí z diskusie o budúcnosti Slovenska verbálnu stoku, kde sú len tí, čo sú s ním a tí, čo sú proti,“ vyhlásil Peter Pellegrini.

Duševne nevyrovnaný

Dodal, že Igor Matovič je podľa neho neskutočne urazený, že mu skoro 90% ľudí na Slovensku nedôveruje. Obvinil ho, že je duševne nevyrovnaný človek, ktorý je zodpovedný za 12-tisíc obetí koronavírusu na Slovensku a mal by zaplatiť náklady, ktoré Slovensku vznikli v súvislosti s blamážou okolo vakcíny Sputnik. Priznal však aj čosi osobné.

„Aj ja som veril, že ho funkcia zmení, že v pracovni premiéra pochopí, akú obrovskú zodpovednosť prevzal a ako bude ovplyvňovať život všetkých ľudí na Slovensku… Žiaľ, mýlil som sa, ako sa pomýlili mnohí, ktorí dnes trpko ľutujú, že mu vo voľbách dali dôveru,“ vyhlásil líder Hlasu.

Pôsobenie Igora Matoviča v politike

Umelé kozy

Potom sa však k slovu dostali koaliční politici a nenechali na opozícii ani nitku suchú. Minister obrany Jaroslav Naď vyhlásil, že celé toto odvolávanie Matoviča je len účelový populizmus, ktorý zneužíva ťažké pandemické obdobie na vyvolávanie nepokojov a návrat Smeru a Hlasu k moci. Poslanec OĽaNO Gyorgi Gymesi označil Pellegriniho prejav za hnusné farizejstvo.

„Ako premiér ste zatvorili ekonomiku a vyhlásili núdzový stav keď tu bolo 60 nakazených. Teraz všetko sabotujete. Pre vás ľudský život neznamená vôbec nič. Pre vás sú podstatné len percentá, pekný úsmev a jamky v lícach,“ vyhlásil G. Gymesi.

Najväčší rozruch však už tradične spôsobilo vystúpenie odvolávaného ministra financií. Na začiatok vytkol Petrovi Pellegrinimu, že sa má ešte čo učiť od svojho mentora Roberta Fica a až keď sa bude snažiť, tak mu vraj kolegovia prestanú posmešne hovoriť „slečinka.“

Oblbovač starších dám

Predsedu Hlasu označil za príživníka, ktorý roky slúžil mafii v Smere. Pripomenul mu viacerých vládnych nominantov z Ficovej i Pellegriniho vlády, ktorí sa dali na korupčné chodníčky nielen za zlaté tehly ale aj za smiešne úplatky. Zmienil aj jeden doteraz neznámy prípad, o ktorom sa vraj verejnosť čoskoro dozvie viac.

Igor Matovič hovoril v pléne pred poslancami o nemenovanej vládnej nominantke z čias Fica a Pellegriniho, ktorá kšeftovala s reštituovanými pozemkami za „umelé kozy,“ pričom tento výraz použil asi trikrát.

„Vy ste absolútne zlo, pán Peter Pellegrini,“ vyhlásil líder OĽaNO. „Ste skorumpovaný zlodej, ktorý 20 rokov verne slúžil mafii. No hráte vašu pózu herca, oblbovača dám vo vyššom veku, ktoré majú rady takýchto hercov. Práve preto pozerajú turecké telenovely,“ dodal odvolávaný minister financií.

Vzápätí však bol aj sebakritický. Vyhlásil, že je ako slon v porceláne a v tomto smere svoju úlohu politika nezvládol. Obhajoval sa však tým, že nechce hrať falošnú formu a preto sa správa autenticky. „Nepochybujem, že väčšina ľudí na Slovensku ma nenávidí, lebo nehrám formu,“ dodal I. Matovič.

Dôležité politické aktuality

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM