Monika Hanigovská Magazín

Ste diabetik a picháte si INZULÍN? Vedci testujú TABLETKU, ktorá by nahradila ihlu

Vyzerá to tak, že si diabetici dočkajú pohodlnejšej liečby. Inzulín by mohli prijímať v pilulkách.

Ilustračný obrázok k článku Ste diabetik a picháte si INZULÍN? Vedci testujú TABLETKU, ktorá by nahradila ihlu
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Výskumný tím z Univerzity v Britskej Kolumbi (UBC) vyvinul perorálnu tabletu, ktorú je možné podať do tela bez použitia ihiel. Vedci testovali novinku na potkanoch, aby zistili, ako liečivo prejde cez telo. Výsledky testov sú sľubné. Informuje o tom Daily Mail.

Pre ľahší život

„Mnoho diabetikov potrebuje na zvládnutie svojho stavu niekoľko dávok inzulínu denne. To môže byť obzvlášť nepohodlné, nepraktické, a je to ťažšie ako si len zobrať tabletku,“ píše britský denník.

Vyzerá to tak, že vedci túto skupinu diabetikov potešia. „Výsledky ukázali, že sme na správnej ceste vo vývoji inzulínovej formulácie, ktorú už nebude potrebné podávať pred každým jedlom, čím sa zlepší kvalita života, ako aj duševné zdravie viac ako deviatich miliónov diabetikov vo svete,“ vyhlásil doktor Anubhav Pratap-Singh, hlavný riešiteľ štúdie.

Pôsobí rýchlo a neprechádza cez žalúdok

„Podobne ako pri rýchlo pôsobiacej inzulínovej injekcii, naša perorálna tableta sa absorbuje po 30 minútach a môže účinkovať asi dve až štyri hodiny,“ vysvetlil doktor povedal Alberto Baldelli, vedúci pracovník, ktorý sa podieľal na výskume.

„Dokonca ani dve hodiny po podaní tabletky sme v žalúdku testovaných potkanov nezistili žiaden inzulín,“ povedal Yigong Guo, prvý autor štúdie „Všetko smerovalo do pečene, čo je ideálny cieľ pre inzulín. A presne o to nám išlo,“ doplnil na záver.

Takéto podávanie liečiva by prinieslo aj ekologickú výhodu. Prestal by sa kopiť odpad v podobe plastu a injekčných striekačiek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM