MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi sa pohoršujú nad popravou tatranských medveďov

Do takýchto Tatier už nejdem! Aj takto sa dušujú niektorí Česi, ktorí si so zdesením prečítali správy o usmrtení medvedice s mláďaťom pri Sliezskom dome.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi sa pohoršujú nad popravou tatranských medveďov
Zdroj: TASR

Je to smutná udalosť, ktorá rozhorčila aj veľa Slovákov. Štátne lesy TANAP-u nedávno zverejnili fotku, na ktorej bezvládne leží medvedica s medvieďaťom. Ochranári ich museli usmrtiť, pretože sa chodili kŕmiť do miestnych kontajnerov.

Správu okamžite prebrali aj viaceré české médiá. Čitatelia reagujú väčšinou veľmi pobúrene. Nedokážu pochopiť, prečo kompetentní vo Vysokých Tatrách nedokázali nájsť iné riešenie.

To je ale surovosť!

Pohľad na mŕtvu medvediu mamu s mláďaťom asi nenechal chladným nikoho. Hoci sa slovenskí ochranári bránili, že chlpáči stratili plachosť a boli pre ľudí vo Vysokých Tatrách nebezpeční, mnoho ľudí im takýto smrteľný zákrok zazlieva.

„Som zdesený. To sa naozaj stalo? To je bežný postup? Nemôžete sa predsa takto chovať k zvieratám, ktoré tam majú svoj domov,“ píše jeden z čitateľov českého portálu novinky.cz.

Ďalší sa pridávajú a píšu, že to vnímajú ako tragédiu. „Zabiť matku a mláďa je surovosť. Slováci, toto sa nerobí… Nemôžete vyzabíjať všetko živé v okolí hotelov. Inak do takejto oblasti s takýmito metódami nepôjdem,“ dušuje sa jeden z komentujúcich.

Viacerí spomínajú ako príklad oblasť na Aljaške, kde tiež žije veľa medveďov. Miestni ľudia a zariadenia si však vybudovali kvalitné preventívne opatrenia, aby zvieratá nemali dôvod sťahovať sa až do blízkosti ľudských obydlí.

Základom je dôkladné zabezpečenie odpadkových kontajnerov, aby zvyšky jedla zbytočne nelákali divokú zver. Obciam a hotelom vo Vysokých Tatrách sa dlhodobo nedarí tento problém dokonale vyriešiť. Ochranári na to márne dlhé roky poukazujú.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Nepoučiteľná medvedica

O téme informuje aj portál českej televízie Nova. Približuje, že ochranári museli usmrtiť „problémovú medvediu rodinku,“ ktorá sa chodila už dlhšiu dobu hostiť nielen do tatranských kontajnerov.

„V minulom roku sa medvedica vlámala do budovy v Smokovci, kde sa pečú zákusky. Spôsobila škody, ale ku koláčom sa nedostala,“ uvádza TV Nova.

Už vtedy ochranári hovorili o tom, že ak šelma nezmení svoje chodníčky, zrejme bude nutné ju utratiť. Medvedica naozaj stratila plachosť, nereagovala na snahy odplašiť ju silnými zvukmi, či svetlom. Priveľmi si zvykla na pohodlný spôsob, ako zabezpečiť sebe a svojim mladým dostatok potravy mimo lesa.

Zmierniť rozhorčenie nad jej popravou by mohol fakt, že ochranári to urobili naozaj citlivo. Matku spolu s mláďaťom najprv trafili uspávacou šípkou a až po tom, ako zaspali, ich humánne usmrtili. Medvede sa teda nijako netrápili.

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM