MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česko stále márne čaká na dar, ktorý mu Heger sľúbil

Sľuby sa majú plniť. A tak Praha stále čaká, kedy Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko a Slovensko splnia svoj veľkorysý sľub a pošlú do Česka tisíce vakcín.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česko stále márne čaká na dar, ktorý mu Heger sľúbil
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Český portál novinky.cz informuje hneď v titulku, že viacero krajín sľúbilo Prahe dodať spolu až 80-tisíc vakcín proti covidu, ale dar zatiaľ nedorazil. Malo ísť o prejav solidarity s Českom, ktoré pre politiku svojho premiéra Andreja Babiša prišlo o extra dodávky očkovacích látok z EÚ.

Všetko bude…

Česi to zatiaľ neberú nijako dramaticky, ale istý pocit trápnosti môže nastať. Reči o podarovaní vakcín padli už pred viac ako mesiacom a stále nič nedorazilo. Napríklad slovenský premiér Eduard Heger to Čechom sľúbil 15. apríla počas svojej oficiálnej návštevy Českej republiky.

„Osud dodávky 10-tisíc vakcín Moderny zo Slovenska je stále neistý,“ píšu novinky.cz. Redaktori sa zaujímali, kde sľúbený dar z Bratislavy uviazol.

„Slovenská pomoc má formu daru a bude k dispozícii v najbližších dňoch,“ uviedla hovorkyňa českej vlády Jana Adamcová. České veľvyslanectvo v Bratislave však nedokázalo spresniť, ako ďaleko už sú konkrétne rokovania a kedy presne by teda vakcíny mohli do Česka doraziť.

Slovensko nie je jediné, ktoré sa zjavne neponáhľa splniť svoj sľub o dodávke očkovacích látok do Česka. Praha rovnako vyčkáva na Maďarov, Rakúšanov a Slovincov.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Včera to malo zmysel

Zvyšné tri krajiny sľúbili poslať do Prahy 80-tisíc vakcín. Mal to byť prejav solidarity s Českom po tom, ako krajina prišla o podiel na extra dávkach z EÚ pre neústupčivý postoj českého premiéra Andreja Babiša počas európskeho summitu.

„Pred viac ako mesiacom sľúbili Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko podarovať spolu 80-tisíc vakcín. Zatiaľ však nič nedorazilo, aj keď polovica bola prisľúbená už na začiatku mája,“ uvádza portál.

Aj v tomto prípade krajiny sľubujú urýchlené dodanie. Očkovacie látky by mali prísť dokonca mája, resp. v najbližších týždňoch. Lenže pandémia koronavírusu je hlavne hrou o čas a ten už značne pokročil. Trefne to zhrnul jeden z diskutujúcich pod článkom:

„Celé to malo zmysel pred dvoma mesiacmi, keď každá dávka mohla zachrániť život. Dnes už máme vakcín relatívne dosť. 80-tisíc vakcín vystačí tak na jeden víkend očkovania,“ napísal jeden z komentujúcich.

Ďalšie dôležité udalosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM