Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Historický policajný záťah zaistil ukradnuté poklady za milióny

Nevídaná akcia Europolu prebehla v 31 krajinách, vrátane Slovenska. Policajti zhabali tisíce vzácnych starožitných predmetov v hodnote 10 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Historický policajný záťah zaistil ukradnuté poklady za milióny
Zdroj: Facebook.com/Europol

Veľký medzinárodný záťah na priekupníkov so starožitnosťami a umeleckými predmetmi dostal názov Pandora. Akciu mal pod svojím velením európsky policajný úrad Europol, a je doteraz najúspešnejšou operáciou svojho druhu. Policajti zatýkali priekupníkov a zaisťovali ukradnuté vzácne predmety aj na Slovensku.

Miliónové poklady

Biznis so vzácnymi starožitnosťami je naozaj lukratívna záležitosť. Zberatelia sú ochotní za jedinečné kúsky zaplatiť astronomické ceny. Nečudo, že v takomto prostredí sa darí aj zlodejom a ilegálnym priekupníkom. Práve na nich si posvietila medzinárodná policajná operácia Pandora.

„Policajti našli viac ako 56-tisíc ukradnutých predmetov v celkovej hodnote 10 miliónov eur. Boli medzi nimi starožitnosti, mince, sochy, sakrálne predmety, nábytok, obrazy aj zbrane,“ píše portál thenationalnew­s.com.

Policajti zasahovali na rôznych miestach, kde sa takýto ilegálny obchod odohráva – v prístavoch, na hraničných priechodoch, v aukčných domoch, ale aj v bežných budovách. Počas štyroch mesiacov udreli v 31 krajinách a jednou z nich bolo aj Slovensko.

„Na Slovensku zadržala polícia niekoľko stoviek granátov z druhej svetovej vojny,“ uvádza portál.

Europol to komentuje slovami, že to bolo mimoriadne vážne, pretože niektoré granáty boli ešte funkčné a mohli spôsobiť veľké škody. Takéto artefakty väčšinou pochádzajú zo zeme, odkiaľ ich vykopali lovci pokladov pomocou detektorov kovu. Europol zaistil až 50 takýchto zariadení a varuje, že s ich pomocou hľadači priamo ohrozujú archeologické náleziská.

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Veľký úspech

Operácia Pandora slávi úspech. Viedla k zadržaniu spolu 67 osôb a v jednotlivých krajinách sa začalo dokopy 300 policajných vyšetrovaní. „Napriek obmedzeniam v súvislosti k koronakrízou je táto operácia proti čiernemu trhu so starožitnosťami doteraz najúspešnejšia v histórii,“ uvádza Europol.

Prehľad ich najväčších úlovkov to naozaj potvrdzuje. Vo Francúzsku policajti zadržali viac ako 27-tisíc vzácnych predmetov a jeden priekupník už sedí v base. V Taliansku zhabali poklady za viac ako milión eur.

V Španielsku vyšetrovatelia zaistili 7 700 rôznych umeleckých predmetov, mincí, starožitností a zbraní v hodnote viac ako 9 miliónov eur. V dome jedného priekupníka našli aj 165-tisíc eur v hotovosti.

Veľa z týchto pokladov sa napokon ocitne v rôznych online dražbách, kde sa ich ľudia zapojení do tohto biznisu snažia výhodne predať. Vo Švédsku takto policajti našli v jednom online aukčnom dome dva vzácne svietniky, ktoré niekto ukradol z kostola pred ôsmimi rokmi.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM