MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo hovoria Rusi na vyhostenie diplomatov z Bratislavy?

Slovensko oznámilo, že vyhostí troch ruských diplomatov, ako gesto solidarity s Českom v jeho spore s Moskvou. Putinova vláda okamžite zareagovala.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo hovoria Rusi na vyhostenie diplomatov z Bratislavy?
Zdroj: TASR

Bratia sú bratia, a tak sa Slovensko stáva prvou krajinou, ktorá na znak solidarity s Českom vypoklonkovala troch zamestnancov ruskej ambasády. Oficiálne majú diplomatické krytie, ale podľa slov premiéra Eduarda Hegera sa venovali úplne iným a nekalým činnostiam. V preklade sa to dá preložiť ako špionáž. Čo na to Moskva?

Blesková reakcia

Traja vyhostení ruskí diplomati majú týždeň, aby si zbalili veci a opustili územie Slovenskej republiky. To vyvolalo bleskovú reakciu ruského ministerstva zahraničných vecí. Stanovisko Moskvy nie je prekvapujúce.

„Nepriateľské gesto Bratislavy nás hlboko sklamalo. Slovensko sa tým snaží ukázať falošnú solidaritu s Prahou na základe vyfabrikovaného prípadu,“ cituje ruská agentúra TASS stanovisko hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marie Zakhariovej.

Hovorkyňa dodala, že Moskva zakrátko zareaguje rovnako. To znamená, že tiež vyhostí troch slovenských diplomatov, čo je bežná prax v takýchto vyhrotených diplomatických sporoch.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Myslíme to vážne!

O téme píše aj ruský portál The Moscow Times a zmieňuje aj vysvetlenie slovenského premiéra Eduarda Hegera a ministra obrany Jaroslava Naďa. Tí odmietajú zhadzovanie tohto kroku ako prejavu falošnej solidarity.

„Nie je to žiadne prázdne gesto. Naše kroky vychádzajú z informácií slovenských spravodajských služieb, ako aj spravodajských služieb našich spojencov,“ cituje portál Jaroslava Naďa.

The Moscow Times pridáva aj dodatok, že podľa slovenskej vlády sa traja vyhostení ruskí diplomati venovali činnostiam mimo zaužívaných pravidiel v diplomatickom svete. Oficiálne slovenské zdôvodnenie však obsahovalo aj tvrdšie slová.

Premiér Heger vyhlásil, že Slovensko „nemôže tolerovať činnosť zástupcov cudzích misií, ktorí nerešpektujú naše zákony.“ Minister obrany Naď dodal, že vyhostení Rusi sa na Slovensku dopúšťali neprípustných aktivít.

Aj toto napísali o Slovensku vo svete:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM