MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Očkujú naši susedia rýchlejšie ako my? Prekvapenie!

Vakcinácia obyvateľstva je jediný spôsob, ako čo najrýchlejšie ukončiť pandémiu. Mnohé vlády však čelia kritike, že očkovanie sa príliš vlečie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Očkujú naši susedia rýchlejšie ako my? Prekvapenie!
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Český portál novinky.cz priniesol veľké porovnanie rýchlosti vakcinácie v jednotlivých krajinách sveta. Vychádzali pritom z údajov agentúry Bloomberg platných k 7. januáru, takže situácia sa odvtedy mohla mierne zmeniť. Podstata je však rovnaká. Slovensko nepatrí k najlepším, ale v rámci svojho regiónu to nie je zlé.

Najlepší Maďari

Vakcíny pre európske štáty objednala Európska komisia a teraz im ich rozdeľuje pomerne podľa počtu obyvateľov, aby sa nikto nemohol sťažovať, že je ukrátený. Preto aj porovnávanie tempa vakcinácie sa uvádza v prepočte na sto obyvateľov, aby bolo férové.

Z porovnania na portáli novinky.cz je vidieť, že Slovensko je na tom v rámci strednej Európy pomerne dobre. Má lepšie čísla ako Rakúsko alebo Česko. Najlepšie sú na tom Maďari.

„Na Slovensku je pomer zaočkovaných osôb na sto obyvateľov 0,48. V Rakúsku je to 0,44, v Poľsku 0,53, v Maďarsku 0,73 a v Česku 0,19,“ uvádzajú novinky.cz.

Kritizujú Česko, že svojím tempom vakcinácie sa dostáva na úroveň Bulharska a Srbska. Ide pritom o veľa. „Ako upozorňujú odborníci, ak by sa v Česku podarilo zaočkovať milión najstarších občanov, počet obetí koronavírusu by sa znížil o 79 %,“ píše portál.

Briti a Dáni vedú

Z hľadiska celosvetového porovnania sú najlepší v Izraeli, kde očkovaciu dávku dostalo už 20 ľudí zo 100. Dobre si počínajú aj Spojené arabské emiráty, kde zaočkovali desatinu populácie, alebo Bahrajn, kde je to šestina.

„V Európe sú najlepší vo Veľkej Británii a v Dánsku. Briti spustili masívne očkovanie už v decembri a dnes sú tam zaočkovaní štyria ľudia zo sto,“ píše portál.

S vakcináciou neotáľajú ani v Dánsku, kde je pomer zaočkovaných ľudí 1,98 na sto obyvateľov. „Krajina zaviedla špeciálny očkovací plán pre domovy dôchodcov. Minulý týždeň už zaočkovali klientov všetkých 900 zariadení sociálnych služieb,“ uvádzajú novinky.cz.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM