Monika Hanigovská Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ľudia v Tatrách sa boja o život. Medvede chodia od domu k domu

Správanie medveďov na území Vysokých Tatier si začali všímať aj naši českí susedia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ľudia v Tatrách sa boja o život. Medvede chodia od domu k domu
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Naši českí susedia si nevšímajú Vysoké Tatry len ako príťažlivú turistickú lokalitu. Naše veľhory začali skloňovať najmä v súvislosti s „kráľom“ našich hôr – medveďom.

„S nárastom turistov v horách si totiž zvieratá čoraz viac zvykajú na ľudí. Problémoví jedinci, ktorí sa prestali báť ľudí, chodia do miest a jedia jedlo z kontajnerov pri hoteloch a penziónov, páchajú škodu na majetku a ohrozujú ľudí na živote, bývajú odstreľované. V júni tak bola usmrtená medvedica, v júli zase medvieďa,“ všíma si CNN prima NEWS, pričom pripomína, že odstrel šelmy musí byť starostlivo vybraný a schválený štátom.

Český portál priamo oslovil aj miestnych chatárov. Jana Kalinčíková a Pavol Kulanga českých čitateľom priblížili, ako to teraz u nás vyzerá.

Večer sa bojí chodiť

„Žijem v Tatrách 26 rokov, ráno chodím do práce po turistickom chodníku, ale večer alebo v noci sa kvôli medveďom bojím. Púšťam si rádio alebo s niekým telefonujem, aby som robila hluk. V každom prípade si nechcem s medveďom skrížiť cestu, nepodceňujem to. Bojím sa o svoj personál a nosičov,“ priznala Kalinčíková, ktorá je zároveň jedinou chatárkou vo Vysokých Tatrách.

Žiaden obal od jedla

Ako ďalej vysvetlila pre český portál, v okolí Zamkovského chaty platia prísne pravidlá. „Chata bola predtým navštevovaná medveďmi, pretože sme neboli obozretní. Keď sa dostanú k odpadkom, chodia tam už celý život. Zažila som si to, preto máme teraz ťažkú disciplínu. Každý večer niekto kontroluje, aby nezostal vonku niekde zastrčený ani obal od zemiakových lupienkov. To sa tu absolútne nesmie nájsť,“ vysvetlila.

Čo povedali o nás v zahraničí?

Otcovi vošiel do izby

Skúsenosti s medveďmi má aj chatár Pavol Kulang, ktorý je synom známeho nosiča Ladislava Kulanga.

„V Kežmarku prišiel priamo do mesta, párkrát sa nám vlámal aj do chaty. Otcovi raz prišiel do izby, ale nikomu neublížil,“ prezradil chatár zo Skalnatej chaty.

Medvede ho ale neodradia od obľúbených turistických trás. „Keď je v Tatrách turistická špička, chodím tam, kde nikto nie je. Z Kežmarku chodím po Spišskej Magure, ktorá pre väčšinu ľudí nie je toľko zaujímavá. Viem, že tam sú medvede, a vždy rozmýšľam, či mi zážitok stojí za to nebezpečenstvo, ale zatiaľ vždy zážitok zvíťazil,“ uviedol s tým, že sa tam zatiaľ nikdy s medveďom nestretol.

Zároveň však zdôrazňuje, že keď medvede vyliezajú v noci z nory a prídu do chaty alebo niečo rozbijú, tak „v žiadnom prípade nemajú za cieľ ublížiť ľuďom.“

Môžu za to ochranári?

Podľa slov českého spravodajského portálu, ktorý cituje chatárku Kalinčíkovú, sú medvede múdre a rýchlo sa naučia, kde sa dostanú k jedlu. „Vo Vysokých Tatrách sú podľa nej premnožené a potrebujú reguláciu,“ zdôrazňuje Kalinčíková.

„Ochranári degradovali medvediu populáciu tak, že medvedice, ktoré rodia mladé, si už nenechávajú len najsilnejšieho jedinca, ale všetky. Potom sa tu pária jeden cez druhého,“ podotkla.

„Aby sa uživili, potrebujú medvede veľké územie. Po zime sa živia mŕtvolami, sú takí čističi lesa. Nemajú vlastného nepriateľa, keď medveďa nezrazí kamión alebo vlak, neuhynú. Potrebujú byť regulované ľuďmi. Keď sa ročne dva problémové kusy neodstrelia, je z nich ďalších sedem,“ povedala a prezradila, že ľudia, ktorí tu bývajú, sa začínajú báť o svoj život. „Teraz sa boja ísť v Lomnici po zotmení,“ dodala na záver chatárka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM