rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Matica slovenská v Srbsku čelí ŠKANDÁLU s falošnými Slovákmi

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí prestal od srbskej organizácie v apríli tohto roku akceptovať potvrdenia o slovenskom pôvode.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Matica slovenská v Srbsku čelí ŠKANDÁLU s falošnými Slovákmi
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Cudzinci bez akéhokoľvek vzťahu k Slovensku mohli v predchádzajúcich rokoch získať povolenie na pobyt, či dokonca slovenské občianstvo. Srbská televízia N1 upozornila, že Matica slovenská v Srbsku vydávala nepravdivé potvrdenia o slovenskom pôvode.

Matica tvrdí, že pochybné potvrdenia vydávali niektoré miestne organizácie a jej vedenie už požiadalo orgány činné v trestnom konaní v Srbsku aj na Slovensku o ich preverenie,“ informuje N1. Podľa neoficiálnych informácií desiatky falošných Slovákov zaplatili za certifikáty od sto do dvetisíc eur na osobu.

Potvrdenia boli vydávané počas roka 2020 a pokračovalo to aj počas roku 2021. „Bolo ich vydaných neúrekom, a to väčšinou príslušníkom neslovenskej národnosti,“ hovorí predseda srbského združenia Slováci a spolužitie Michal Spevák.

Úrad potvrdenia neakceptuje

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na podozrenia zareagoval v apríli tohto roka. Žiadateľov o vydanie osvedčenia zo Srbska upozornil, že „ako dokument preukazujúci národné povedomie žiadateľa nebude až do odvolania akceptovať písomné svedectvá vydané Maticou slovenskou v Srbsku so sídlom v Báčskom Petrovci.“

Slováci žijúci v srbskej Vojvodine založili Maticu slovenskú v Báčskom Petrovi v auguste 1923 na podporu slovenského jazyka a kultúry. V súčasnosti má tri desiatky miestnych organizácií v celom regióne. Srbská Matica je sesterskou organizáciou, ktorá je od slovenskej Matice nezávislá.

Kauza s falošnými potvrdeniami vyvolala medzi Slovákmi vo Vojvodine búrlivú diskusiu. Viacerí obviňujú vedenie Matice z nečinnosti. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na podozrivé dokumenty upozornil srbskú organizáciu už minulý rok.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM