MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Matovičove testovanie inšpiruje Afriku. Ale má sa robiť inak!

Masívne testovanie obyvateľov je dobrý spôsob, ako držať šírenie Covid-19 pod kontrolou, píšu africké médiá. Vyzdvihujú príklad Veľkej Británie i Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Matovičove testovanie inšpiruje Afriku. Ale má sa robiť inak!
Zdroj: TASR/AP

Africký portál alwihdainfo.com uvádza, že masové testovanie obyvateľov na koronavírus po vzore viacerých európskych krajín by mohlo pomôcť znížiť šírenie nákazy na čiernom kontinente. Slovensko sa síce spomína ako pozitívny príklad, ale oveľa viac chvály si vyslúžila Veľká Británia so svojím cieleným testovaním.

Uchmatnuté prvenstvo?

Slovensko bolo v októbri prvou krajinou na svete, ktorá sa pustila do nevídanej operácie pretestovania celej populácie na Covid-19. Portál alwihdainfo.com Slovákov spomína, ale prvenstvo pripísal Britom.

„Veľká Británia bola prvou krajinou, ktorá vo veľkom využila potenciál masového testovania. Do terénu nasadila 400 miliónov antigénových testov,“ píše africký portál.

Zdôrazňuje, že to nie je všetko a paralelne s testovaním Briti svojich občanov vo veľkom očkujú proti koronavírusu a zdôrazňujú známe opatrenia ako sú rúška, umývanie rúk a dodržiavanie odstupov.

Slovenský úspech

Africký portál približuje, že masové testovanie využíva viacero európskych krajín a mohla by to byť dobrá inšpirácia pre celú Afriku.

„Slovensko, podobne ako Veľká Británia, úspešne využíva masové testovanie a dosahuje mimoriadne pozitívne výsledky,“ píše alwihdainfo.com.

Najväčšiu chválu však za svoj prístup zožali Briti. Portál uvádza slová uznávaného amerického špecialistu na antigénové testovanie Michaela Mina z Harvardskej univerzity.

„Niektoré krajiny zle pochopili, ako sa majú antigénové testy využívať. Británia je jedna z mála krajín, ktorá pri tom počúvala vedcov,“ hovorí profesor.

Ako sa teda má testovať podľa britského príkladu? Hlavne cielene v kritických alebo ohrozených skupinách obyvateľstva.

„Britská vláda ponúka testovanie pracovníkom v zdravotníctve, školstve a miestnej správe. Teraz sa využívanie testov rozširuje aj na pracoviská do súkromných spoločností a priemyselných centier,“ dodáva alwihdainfo.com.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM