MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Matovičove vulgarizmy a hanba so Sputnikom V

Mnohé svetové médiá informujú o hádke medzi našou a ruskou stranou ohľadom Sputnika V a žiadosti Moskvy, aby Slovensko vakcíny vrátilo.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Matovičove vulgarizmy a hanba so Sputnikom V
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Takáto situácia zrejme ešte nenastala v žiadnej krajine na svete, ktorá od Rusov nakúpila Sputnik V. Slovensko vraj nedokázalo splniť podmienky zmluvy a musí celú zásielku vrátiť naspäť.

Všíma si to aj množstvo zahraničných webov, napríklad prestížny americký Newsweek. A nechýbajú ani Matovičove nadávky do idiotov.

Bezradný premiér

Z ruskej strany prišli trúfalé obvinenia zo zákerností slovenskej strany a Igor Matovič zasa po neúspechu v Moskve soptil nadávky na sociálnej sieti. To všetko okamžite reportovali zahraničné médiá.

„Rusko obviňuje Slovensko zo sabotáže vakcíny a žiada vrátenie dodávky,“ informuje hneď v titulku Newsweek.

Približuje, že podľa Moskvy Slovensko porušilo viaceré ustanovenia zmluvy a ŠÚKL testoval ich vakcínu v laboratóriu, ktoré nie je súčasťou oficiálnej siete európskych kontrolných laboratórií. Slovenský regulátor sa však bránil, že inak ani postupovať nemohol, pretože to neumožňujú európske pravidlá.

Provokácie Slovenska?

„Sputnik V nespĺňa požadované kritériá. Slovenský liekový inštitút dodáva, že nepozná detaily jeho nákupu na Slovensku, pretože zmluva je utajená,“ píše portál.

Ďalej cituje ruské obvinenia, podľa ktorých ŠÚKL robí dezinformačnú kampaň proti Sputniku V a plánuje ďalšie provokácie. Moskve prekáža najmä vyjadrenie, že Sputnik V dodaný na Slovensko je iný ako vakcína, o ktorej pozitívne písal časopis Lancet.

Lenže k rovnakému záveru a rozdielnej kvalite dospela aj brazílska lieková agentúra, ktorá tiež zatiaľ neschválila použitie ruskej vakcíny v Brazílii. Informuje o tom Brazilian.report. V tomto prípade však Rusi o žiadnej sabotáži nehovoria.

Matovičove nadávky

Newsweek pripomína, že slovenská vláda padla len minulý mesiac po tom, ako Igor Matovič „potajomky zorganizoval tajný nákup dvoch miliónov vakcín Sputnika V napriek nesúhlasu koaličných partnerov.“ Dodáva tiež, že líder OĽaNO potom vítal dodávku prvých 200-tisíc kusov očkovacej látky z Ruska na letisku.

Dnes už len minister financií Igor Matovič sa odmieta vzdať svojej agendy s ruskom vakcínou a tak odletel do Moskvy na rovnako utajené rokovania, o ktorých sľúbil informovať až po návrate v piatok. Jeho status plný nadávok citujú aj vo svete.

„Blahoželám, idioti! – napísal Matovič na Facebooku svojim oponentom vo veci nákupu ruskej vakcíny. Uviedol, že sa nevzdá a ďalšie podrobnosti ohlási neskôr,“ uvádza Newsweek.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM