MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prípad tragickej smrti Chovanca v Bruseli rieši vláda

Záhadnú smrť slovenského občana na belgickom letisku sprevádzala policajná brutalita, smiech a hajlovanie. Do prípadu teraz vstupuje aj slovenská vláda.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prípad tragickej smrti Chovanca v Bruseli rieši vláda
Zdroj: Facebook.com/Resistance Media 1984

Už sú to takmer tri roky od okamihu, keď sa Jozef Chovanec začal zvláštne správať na letisku v Bruseli a policajti ho preto zavreli do cely.

Tam si začal sám od seba udierať hlavu o stenu a nasledoval zásah dozorcov, po ktorom zomrel. Prípad sa vyšetruje a slovenská vláda sa odmieta len prizerať.

Nový krok

Zvláštna smrť slovenského občana v Bruseli najprv spôsobila poriadny rozruch v slovenskej i belgickej spoločnosti. Mimoriadne šokujúce boli najmä zábery z jeho cely, kde je vidieť, ako ho pacifikuje niekoľko policajtov a jeden z nich mu celé minúty kľačí na hrudi. Všetci sa na tom však smejú a jedna mladá žena v uniforme hajluje.

Belgičania začali okolnosti Chovancovej smrti vyšetrovať, ale prípad sa naťahuje a závery stále nie sú. Objavila sa kritika, že belgické úrady sa snažili škandalózne vyšetrovanie zamiesť pod koberec. Slovenská vláda to nechce nechať len tak.

Belgický portál lesoir.be teraz informuje, že slovenská vláda sa stala civilnou stranou prípadu vyšetrovania smrti Jozefa Chovanca. Potvrdila to advokátka pozostalej rodiny Ann Van de Steen, ktorá bude teraz zastupovať aj slovenskú vládu.

V praxi to znamená, že slovenská vláda bude mať prístup do vyšetrovacieho spisu a bude môcť vyzvať súd na vykonanie konkrétnych vyšetrovacích úkonov. Informuje o tom aj portál brusselstimes­.com.

Bol to rasizmus?

Zábery zobrazujúce mladú policajtku, ako nad bezvládnym Chovancovým telom hajluje, vyvolali otázky, či dozorcovia naozaj postupovali primerane.

„Keďže počas zásahu policajtka hajlovala, svoju úlohu tam mohol zohrať aj rasistický motív. Slovenská republika nemôže akceptovať, aby jej občan bol obeťou zlého zaobchádzania z dôvodu jeho národnosti,“ cituje lesoir.be stanovisko slovenskej vlády.

Bratislava žiada, aby sa celý prípad dostal až pred súd a žiada predbežne náhradu škody v hodnote jedného eura. Portál pridáva aj vyjadrenie advokátky Ann Van de Steen, podľa ktorej existujú vážne podozrenia, že Chovancova smrť bola zločinom.

V Belgicku sa prípad stal už politickou záležitosťou a na pôde parlamentu vznikla aj špeciálna vyšetrovacia komisia. Úrady vykonali rekonštrukciu udalostí z Chovancovej cely, ale konečné závery stále neexistujú.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM