rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: NATO poškuľuje už aj po nás! Rozmiestni tu svoje bojové jednotky?

V reakcii na ruské jednotky na hraniciach Ukrajiny aliancia rozmýšľa o vyslaní vojakov do Bulharska, Rumunska, Slovenska a Maďarska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: NATO poškuľuje už aj po nás! Rozmiestni tu svoje bojové jednotky?
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Veliteľ jednotiek NATO v Európe Todd Wolters nedávno rozšíril návrh na rozmiestnenie jednotiek aliancie v krajinách na pobreží Čierneho mora o dva členské štáty priamo susediace s Ukrajinou, píše Frankfurter Algemaine Zeitung.

Ide o Slovensko a Maďarsko.

Vojenská komisia NATO by mala konkrétne odporúčania schváliť v nasledujúcich dňoch, hlasovanie ministrov obrany o tomto návrhu sa očakáva v polovici februára.

Severoatlantická aliancia má vojakov v Poľsku a Pobaltí, v prípade Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska sa uvažuje o jednotkách do 1 500 vojakov.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok označil návrh za „logický a zodpovedný krok, ktorým chce aliancia posilniť vlastnú obranu a ochranu členských štátov.“ Rozmiestnenie jednotiek si vyžaduje súhlas slovenskej strany.

Pomôcť chcú Francúzi aj Briti

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že aliancia „uvažuje nad posilnením prítomnosti vo východnom krídle, vrátane rozmiestnenia bojových jednotiek.“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil, že Francúzsko je pripravené prevziať vedenie bojovej skupiny v Rumunsku.

Na vyslanie vojakov je pripravená aj Veľká Británia. Podľa Sky News o tom prebiehajú rozhovory medzi Spojeným kráľovstvom a USA, keďže rastú obavy z toho, čo ruský prezident Vladimir Putin plánuje urobiť s desiatkami tisíc vojakov rozmiestnených na hraniciach s Ukrajinou.

Britský premiér Boris Johnson už signalizoval, že zváži zvýšenie počtu vojakov na východe aliancie v prípade, ak Rusko vojensky napadne Ukrajinu.

Ilustračné foto, TASR

Mohlo by vás zaujímať:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM