Monika Hanigovská Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pápež je za dverami a katolíci? Pre nízku účasť nám hrozí fiasko

Pre zahraničnú spravodajskú agentúru sa rozhovorili slovenskí duchovní. Prečo je účasť podmienená len očkovaným návštevníkom?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pápež je za dverami a katolíci? Pre nízku účasť nám hrozí fiasko
Zdroj: TASR/AP

Čím bližšie je návšteva pápeža Františka, tým panuje dusnejšia atmosféra. Hovorí sa aj o fiasku v rámci nízkej účasti veriacich. Čo ukazujú čísla povinnej registrácie? Len okolo 46-tisíc ľudí.

To neušlo ani zahraničnej spravodajskej agentúre Catholic News Agency (CNA), ktorá zmapovala „slovenskú atmosféru“ a pootvorila dvere do zákulisia katolíckej cirkvi na Slovensku.

Vedeli vopred

Pripomeňme si, čo sa vôbec stalo. Počiatočné nadšenie z návštevy Svätého Otca sa vytratilo po tom, čo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyhlásil, že hromadné podujatia a omše, ktoré sa spájajú s touto vzácnou návštevou, budú prístupné len pre plne zaočkovaných.

„Vedeli sme, že s tým budú problémy,“ povedal pre CNA hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

Spolupráca alebo podmienka?

„Minister zdravotníctva na tlačovej konferencii 20. júla uviedol, že toto rozhodnutie bolo prijaté v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska,“ všimla si agentúra.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, predseda biskupskej konferencie, vo svojom vlastnom vyhlásení pre novinárov uviedol, že biskupi vnímajú rozhodnutie v duchu ich požiadavky, aby sa na stretnutiach s pápežom mohlo zúčastniť čo najviac veriacich.

„Očkovanie je podmienkou štátu, ktorú sme nevymysleli,“ poznamenal o týždeň neskôr pred skupinu novinárov hovorca KBS.

Biskupi s podmienkou súhlasili, pretože alternatívou bolo obmedzenie účasti na každom podujatí na tisíc účastníkov, vysvetlila katolícka cirkev na Slovensku pre CNA.

Hľadali alternatívu

„Myslím si, že (vakcína proti COVID pozn. red.) je tiež užitočná a dokonca prospešná pre zdravie ľudí. Existujú však skupiny, ktoré sú proti a neveria jej. Existujú ľudia, ktorí sa ani zo zdravotných dôvodov nedajú očkovať,“ odkazuje v článku katolícka cirkev na Slovensku.

No zároveň jej predstavitelia stále hľadali alternatívy, ako napríklad molekulárny test na COVID-19, ktorý by mohli záujemcovia použiť pred podujatím. Štát mal však svoju požiadavku.

Agentúra si všíma aj nálady, ktoré vládnu na Slovensku. „Stále viac ľudí tvrdí, že si neželá vakcínu proti COVID-19,“ no zároveň upozorňuje na nízku účasť očkovania.

Je v tom politika?

Prečo odmietajú niektorí katolíci vakcínu? Agentúra sa opiera o slová istého slovenského kňaza, podľa ktorého pramení toto rozhodnutie skôr „z politických rozdielov, než z otázok o etických alebo morálnych dôsledkov,“ pričom dodáva, že niektorí obyvatelia pociťujú tlak okolo očkovania.

„Dominujú politické otázky,“ myslí si zase Andrej Krekáč zo Žilinskej diecézy. Kaplán poznamenal, že od nástupu pandémie zaznamenal zmenu online diskurzu a nárast dezinformácií. „A potom, to nie je len o vakcíne.“

„Skôr by som povedal, že v spoločnosti existuje skepticizmus, nedôvera v politiku, vakcíny, lekárov, prácu lekárov… Otázky sa vynárajú znova a znova,“ vraví A. Krekáč pre zahraničnú agentúru.

Túto nedôveru mali podľa neho zatemniť ešte viac vládne obmedzenia, ktoré počas pandémie postihli i katolícku cirkev.

Všetko o návšteve pápeža

Štát ich riadil

„Mnoho kresťanov, obzvlášť katolíkov, vidí, že štát riadi dokonca i cirkevný život – omše boli na dlhší čas pozastavené, takmer pol roka, takže to ovplyvnilo mnoho veriacich,“ informuje Krekáč.

Poukázal i na ľudí, ktorí si myslia, že sám pápež František požadoval, aby boli všetci očkovaní, pretože často povzbudzoval ľudí, aby sa nechali zaočkovať proti korone.

O slovo sa prihlásil aj P. Tomáš Šandrik, ďalší slovenský kňaz študujúci v Ríme. Bol to podľa jeho slov práve očkovací preukaz, ktorý ešte viac rozdelil ľudí na očkovaných a neočkovaných.

„To vytvára veľké napätie,“ podčiarkol Šandrik.

Pustia ich?

Pápež je už jednou nohou na Slovensku (12. – 15. septembra). Čo to pre nás v rámci počtu účastníkov znamená? V prípade, ak vláda neprehodnotí svoje pôvodné rozhodnutie a nevpustí aj neočkovaných, hrozí nám blamáž. Informoval o tom publicista Juraj Hrabko v TASR TV.

„Pre mňa je nepredstaviteľné, že by bola návštevnosť pápeža za tri dni na Slovensku menšia, ako za tri hodiny v Maďarsku,“ okomentoval Hrabko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM