MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pápež navštívi aj Rómov na košickom Luníku IX!

Vatikán zverejnil program pápeža na Slovensku od 12. do 15. septembra. O osobné stretnutie s ním nepochybne stojí veľa ľudí, ale nie každému sa to podarí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pápež navštívi aj Rómov na košickom Luníku IX!
Zdroj: TASR/František Iván , TASR/AP

Vatikán označuje návštevu Slovenska ako „rozšírenú“, keďže pápež tu pobudne až tri dni. Bežní veriaci však budú mať možnosť zúčastniť sa na omši a počúvať naživo slová pápeža Františka len v Prešove, Košiciach a Šaštíne. Tešiť sa na osobné stretnutie môžu aj niektorí politici.

Nabitý program

Katolícky portál ucanews.com informuje, že pápež František bude mať počas jeho pobytu v Maďarsku a na Slovensku doslova „nabitý program“. Je to dôkaz, že sa zjavne nechystá spomaliť vo svojich pracovných aktivitách ani po absolvovaní nedávnej operácie brušnej dutiny.

„Zo srdca ďakujem všetkým, ktorí pripravujú moju cestu a modlím sa za nich,“ cituje portál Františkove slová.

Pápež začne 12. septembra svoju cestu do Maďarska, kde sa stretne s maďarským prezidentom Jánosom Áderom a premiérom Viktorom Orbánom. Odslúži tiež omšu na Medzinárodnom eucharistickom kongrese, a potom sa už rýchlo presunie do Bratislavy, kde ho čaká množstvo stretnutí.

Viac o pápežovej návšteve

Židia aj Rómovia

Pápež priletí na bratislavské letisko v nedeľu popoludní o 15:30 hod. V ten deň absolvuje ešte ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave a súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej. Kolotoč stretnutí s politikmi sa začne na druhý deň.

V pondelok ráno o 9:30 hod. privíta hlavu katolíckej cirkvi prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci. Následne sa stretne aj s predstaviteľmi vlády, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru. Kto presne sa môže tešiť na túto príležitosť, nie je zatiaľ známe.

Isté je len to, že šancu vymeniť si pár slov s pápežom na osobnom stretnutí získa Boris Kollár ako predseda parlamentu a Eduard Heger ako premiér. František zároveň ukáže, že z pozície svojho úradu sa snaží upriamiť pozornosť aj na život menšín, ktoré sú často terčom diskriminácie v spoločnosti.

V pondelok popoludní sa František stretne so židovskou komunitou na bratislavskom Rybnom námestí. V utorok o 16:00 hod. zasa zavíta na Luník IX, kde osobne pozdraví miestnych Rómov.

Veriaci sa vo väčšom počte dostanú do pápežovej blízkosti v utorok v Prešove počas božskej liturgie a v stredu v Šaštíne, kde sa uskutoční svätá omša. Pápež sa tiež stretne s mládežou na Štadióne Lokomotíva v Košiciach.

Zahraničné médiá píšu o Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM