MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Za všetko môže Sputnik V! Rusi píšu o slovenskej vládnej kríze

Odchod Mareka Krajčího zaujal aj ruské médiá. Kommersant však zužuje dôvody jeho rezignácie len na škandál okolo Sputnika V a zamlčiava ďalšie fakty.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Za všetko môže Sputnik V! Rusi píšu o slovenskej vládnej kríze
Zdroj: TASR/František Iván

Ruské médiá bohato informujú o tom, ako sa vakcína Sputnik V presadzuje v zahraničí a aký má vplyv na tamojšiu politickú scénu. Denník Kommersant informuje o plánovanej demisii ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Dôvody vidí podobne ako Igor Matovič – za všetko môže Sputnik V. Strany SaS a Za ľudí však hovoria niečo iné.

Zúžené videnie

Kommersant hneď v titulku píše, že „Slovenský minister zdravotníctva rezignuje kvôli škandálu s vakcínami Sputnik V.“ Odvoláva sa pritom na správu agentúry Reuters, ktorá však priamo v titulku uvádza, že M. Krajčí odchádza kvôli vládnemu sporu a silnejúcej pandémii Covid-19.

Kommersant informuje, že Marek Krajčí odstupuje, aby „pomohol potlačiť škandál okolo dodávok ruskej vakcíny proti koronavírusu.“

Ruský denník nijako nezmieňuje katastrofálnu pandemickú situáciu na Slovensku, svetové prvenstvo v obetiach koronavírusu, kolabujúce nemocnice a chaotický očkovací systém. Práve toto sú dôvody, pre ktoré SaS a Za ľudí žiadali Krajčího hlavu a Richard Sulík o tom hovoril už dávno. Dovoz neregistrovanej ruskej vakcíny bola len posledná kvapka.

Ukrajina na stole

Kommersant sa vracia aj k nepríjemnému vtipkovaniu Igora Matoviča v rádiu Expres, keď na otázku, čo sľúbil Rusom za dodávky Sputnika V, odpovedal Zakarpatskú Ukrajinu. Hoci to mal byť zo strany premiéra žart, Kommersant píše, že to „spôsobilo ďalší škandál.“

„Neskôr Igor Matovič povedal, že Rusku nič nesľúbil a Rusko od neho nič nechcelo. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí protestovalo a žiadalo ospravedlnenie. Minister Dmytro Kuleba navrhol, aby Matovič zaplatil za vakcínu niekoľkými regiónmi Slovenska,“ dodáva ruský denník.

Napokon sa Kyjev dočkal až dvoch ospravedlnení zo slovenskej strany. Najprv sa ospravedlnil minister zahraničných vecí Ivan Korčok a neskôr sa oficiálne kajal aj sám premiér Igor Matovič.

„Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Rešpekt k medzinárodnému právu je nevyhnutnosť. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie,“ napísal Igor Matovič.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM