MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zadržanie šéfa SIS vyvolalo vášnivé debaty aj závisť

České médiá priniesli informáciu o záťahu NAKA proti riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému. Verejnosť reaguje rôzne, niektorí nám závidia, iní hovoria o tragédii.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zadržanie šéfa SIS vyvolalo vášnivé debaty aj závisť
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Na európske pomery je rozhodne nevídané, aby si policajti prišli po jedného z najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek štátu. Preto zadržanie Vladimíra Pčolinského silne rezonuje aj v zahraničných médiách.

Dobrá či zlá správa?

Český portál novinky.cz prináša informáciu o zadržaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského policajtmi z NAKA. Dôvodom sú podozrenia z korupcie. Konkrétne malo údajne ísť o úplatok, aby sa tajní nezaoberali aktivitami podnikateľa Zoroslava Kollára, ktorý dnes sedí vo väzbe.

„Zadržanie prebehlo so súhlasom špeciálnej prokuratúry a súvisí s výpoveďou bývalého námestníka tajnej služby Borisa Beňu,“ píšu novinky.cz.

V krátkom slede je to pre zahraničie ďalšia správa o tom, že na Slovensku končia v putách top predstavitelia policajných, justičných a bezpečnostných zložiek. Nie každý rozlišuje, že ide o nominantov rôznych vládnych garnitúr, pričom v minulosti boli takéto záťahy nepredstaviteľné.

Slováci sa s tým nes*rú

Čitatelia portálu novinky.cz väčšinou vnímajú zadržanie šéfa SIS ako negatívnu vizitku Matovičovej vlády, hoci jej predstavitelia to prezentujú presne naopak – ako odvahu rozviazať policajtom ruky bez ohľadu na stranícke tričko.

„Kde je na tom Slovensku nejaký poctivec? Polícia má problémy, tajná služba má problémy, premiéri, poslanci… proste tragédia v priamom prenose,“ píše jeden z diskutujúcich.

„Toto je tá vláda, ktorú sme mali Slovákom závidieť? Mne to skôr pripadá ako zlepenec korupčníkov, ktorí využili situáciu dostať sa ku korytám,“ pridávajú sa ďalší.

Niektorí čitatelia však vidia situáciu inak. Oceňujú, že policajti si trúfli zakročiť aj proti skutočne veľkej rybe, ktorá je stále vo funkcii. To rozhodne nie je bežné v iných krajinách.

„Je vidieť, že na Slovensku sa s nikým nes*rú… Snáď sa tiež raz dočkáme vlády a premiéra, ktorý bude aktívne bojovať proti kriminalite a korupcii vo vládnej správe. Slovákom môžeme len závidieť,“ píšu mnohí.

Ďalší robia prirodzené narážky na českú politickú scénu a Andreja Babiša so slovenskými koreňmi: „Je vidieť, že Slováci sa neboja skočiť aj na veľkú rybu. Bohužiaľ, tu najväčšiu nechali v ČR. Kedy sa začne robiť poriadok aj u nás? Asi nikdy.“

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM