MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Slovákov lákajú na kúpu „jazdenky“ zo zahraničia zákernými fintami

Ak rozmýšľate nad kúpou ojazdeného auta a chceli by ste si ho doviezť zo zahraničia, dajte si veľký pozor! Tamojší predajcovia vás môžu dobehnúť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Slovákov lákajú na kúpu „jazdenky“ zo zahraničia zákernými fintami
Zdroj: TASR/AP

Ponuka ojazdených áut, ktoré sa dajú kúpiť v Nemecku, vo Francúzsku alebo iných západoeurópskych krajinách, sa môže zdať lákavá vďaka výhodnej cene a veľkému výberu. Za zahraničnými inzerátmi sa však často môže skrývať pasca špeciálne cielená na českých a slovenských motoristov.

Riskantná záležitosť

Kúpa jazdenky priamo zo zahraničia však môže byť riskantná záležitosť a namiesto úspory získate len kopec problémov. Profesionáli, ktorí dlhodobo dovážajú ojazdené autá, už poznajú najčastejšie fígle zahraničných predajcov. Zhrnuli ich pre český portál Blesk.cz.

„Niektorí zahraniční predajcovia cielia vybrané značky priamo na klientelu z Česka, Slovenska či Poľska. Sú to najmä značky Škoda a Volkswagen, kde je výrazne vyššie riziko stočeného tachometra,“ uvádza Blesk.

Títo nepoctiví predajcovia sa spoliehajú na to, že jazdenka prejde technickou kontrolou až v cieľovej krajine, kde sa najazdené kilometre jednoducho odpíšu z tachometra a po skutočnom stave nikto nepátra. Aj informácia o výhodnej cene v inzeráte môže byť zavádzajúca.

„Až po dlhej ceste za vysnívaným autom sa dozviete, že inzerovaná cena nie je konečná a musíte zaplatiť ešte ďalšie poplatky.“ Zrazu sa tak z napohľad super kúpy môže stať pomerne nevýhodný kšeft.

Viac o ojazdených autách

Fiktívne ponuky

Asi najzákernejšou fintou sú však skvelé fiktívne ponuky. Zahraničný predajca zverejní super výhodný inzerát na neexistujúce auto. Všetko vyzerá úžasne – cena, ročník aj technický stav. Lenže cieľom je len nalákať potencionálneho klienta, aby sa vybral na obhliadku.

„Na mieste vám potom predajca nadšene predstaví úplne iné autá a snaží sa vás presvedčiť na kúpu.“

Mnoho sklamaných zákazníkov sa potom rozhodne predsa len kúpiť iný a menej výhodný model, len aby nemeral tisíckilometrovú cestu nadarmo. Treba si dať dobrý pozor aj na systém platenia DPH a právne aspekty dovozu ojazdeného auta.

Profesionáli preto odporúčajú, aby ľudia kupovali jazdenky radšej na domácom trhu, či už priamo od majiteľov, alebo cez overených domácich predajcov áut. Cestovať do zahraničného bazáru má zmysel predovšetkým vtedy, ak hľadáte špecifický model auta, ktorý je doma skôr raritou.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM