MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tajnosti okolo očkovania? Vieme o ňom veľmi málo…

Česi a Slováci zverejňujú v porovnaní s ďalšími európskymi krajinami najmenej informácií o tempe očkovania. Neuveríte, čo všetko vedia ľudia v Taliansku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tajnosti okolo očkovania? Vieme o ňom veľmi málo…
Zdroj: TASR/DPA

Po vakcinácii je na Slovensku veľký dopyt a vláda musí odrážať neustále otázky, prečo to nejde rýchlejšie, kto a ako sa očkuje v praxi. Možno by pomohlo lepšie informovanie verejnosti o detailoch celého procesu. Príkladov je v Európe viac ako dosť.

Sme najhorší

Český portál idnes.cz informuje, že podľa projektu České záujmy v EÚ sú vlády v Česku a na Slovensku najmenej transparentné v oblasti očkovania svojich obyvateľov. Vyplýva to z porovnania s ďalšími dvanástimi európskymi krajinami.

„Česko i Slovensko uvádzajú na svojich oficiálnych weboch iba jeden údaj – počet vyočkovaných vakcín,“ cituje idnes.cz slová Ivy Fialovej z projektu České záujmy v EÚ.

Ľudia v iných krajinách toho vedia oveľa viac. Najlepšie sú na tom zrejme Taliani, kde má proces vakcinácie svoju vlastnú komunikačnú kampaň so symbolom fialovej prvosienky.

„Taliani vedia aj to, ako očkovanie napreduje podľa pohlavia, veku a regiónu. Nechýbajú ani údaje o spotrebovanej očkovacej látke. Podobne to funguje aj v Španielsku,“ uvádza portál.

Občania v Taliansku si všetky dôležité informácie môžu pohodlne prezerať na interaktívnej mape a podrobných infografikách. Litovčania zas môžu sledovať, koľko zostáva ich krajine do stopercentnej preočkovanosti.

Dôležité pre dôveru

Lepšie štatistiky o vakcinácii obyvateľstva ako Česko a Slovensko má aj Poľsko, Litva, Nemecko, Dánsko či Španielsko.

„Nemecko alebo Dánsko majú aj regionálne štatistiky a sledujú napríklad podávanie druhej dávky vakcíny v konkrétnych regiónoch i to, od akých sú výrobcov. Veľmi podrobný regionálny prehľad má aj Poľsko,“ píše idnes.cz.

Krajiny zverejňujú aj počet nežiaducich účinkov alebo množstvo zlikvidovaných dávok. Slovensko zverejňuje na stránke korona.gov.sk len celkový počet zaočkovaných osôb, denný prírastok a počet ľudí, ktorým ešte treba podať vakcínu, aby sa dosiahla 60 % preočkovanosť obyvateľstva.

Prečo by mali vlády poskytovať občanom čo najviac informácií o tomto procese? Podľa Ivy Fialovej je to dôležité nielen pre nezávislých odborníkov, ale aj pre verejnosť a médiá, ktoré tak môžu v reálnom čase sledovať pokrok svojej krajiny v očkovaní. V konečnom dôsledku sa tak zvyšuje dôveryhodnosť v celý proces vakcinácie.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM