MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vakcíny už začíname rozdávať do zahraničia

Hegerova vláda nevie presvedčiť ľudí, aby sa vo väčšej miere očkovali a tak posiela vakcíny aj do zahraničia. V prípade Taiwanu na to má špeciálny dôvod.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vakcíny už začíname rozdávať do zahraničia
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V núdzi spoznáš priateľa – hovorí stará ľudová múdrosť. Podobné slová si teraz vymieňajú aj oficiálni predstavitelia Slovenska a Taiwanu. Ostrovný štát vo východnej Ázii pomohol Slovensku na začiatku roka, keď vrcholila druhá vlna pandémie koronavírusu. Slovensko teraz priateľskú pomoc opätuje.

Tisíce vakcín

O pomoci Slovenska pre Taiwan píše miestna tlačová agentúra TaiwanNews. Ostrovná krajina zaostáva vo vakcinácii vlastných obyvateľov a preto dar v podobne očkovacích látok privítala.

„Slovensko daruje Taiwanu 10-tisíc vakcín. Ide o gesto, ktorým chce Slovensko poďakovať za 700-tisíc rúšok, ktoré mu Taiwan daroval v apríli 2020,“ uvádza TaiwanNews.

V tomto duchu agentúra cituje aj vyjadrenie slovenského zastúpenia v hlavnom meste Tchaj-pej. Uvádza sa v ňom, že Slovensko nezabúda na svojich priateľov a dobre si pamätá, ako mu Taiwan pred rokom pomohol v ťažkých časoch. Preto chce teraz aspoň takto skromne opätovať túto pomoc a vyjadriť tak ostrovnému štátu podporu.

Očkovanie na Slovensku

Čo to bude?

Na Taiwane je zatiaľ zaočkovaných len 14% obyvateľov, ale vláda robí všetko preto, aby zaočkovanosť zvýšila. Možnosť zaregistrovať sa na podanie vakcíny sa v utorok otvorila pre všetkých dospelých a do štvrtka tak urobilo 7,3 milióna Taiwančanov.

Ľudia v ostrovnom štáte si môžu vybrať, ktorý druh vakcíny si želajú. Podľa miestnej agentúry si takmer polovica z nich zvolila dve preferované možnosti – AstruZenecu a Modernu. Čo presne im Slovensko pošle, zatiaľ nie je jasné.

„Slovenská vláda momentálne dokončuje detaily zásielky, vrátane konkrétnej značky darovaných vakcín i dodávok,“ upresňuje TaiwanNews.

Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí medzitým srdečne Slovensku poďakovalo za prejav priateľstva a dobrej vôle.

Aj takto o nás píšu vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM