MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Škandál! Vozia k nám tony ilegálneho odpadu

Polícia vyšetruje minimálne päť prípadov nedovoleného dovozu odpadu z Talianska a Poľska na slovenské územie. Policajti prosia ľudí o pomoc a spoluprácu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Škandál! Vozia k nám tony ilegálneho odpadu
Zdroj: HaZZ

Ak nezačneme konať, zo Slovenska sa môže stať smradľavá skládka odpadu z celej Európy – varuje minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý spolu s políciou upozorňuje na vážny environmentálny problém. O téme píše aj európsky portál Euractiv.com.

Tony odpadu

Všetko nasvedčuje tomu, že Slovensko sa stalo obľúbenou destináciou pôvodcov alebo priekupníkov odpadu z iných európskych krajín. Na domácej pôde ho nevedia alebo nechcú z rôznych dôvodov výhodne spracovať a tak ho jednoducho privezú na Slovensko. Policajti momentálne riešia päť takýchto prípadov pôvodom z Talianska a Poľska.

„Tony odpadu skončili v poľnohospodár­skych a industriálnych budovách, alebo len tak vysypané na zemi,“ cituje euractiv.com slová slovenského policajného hovorcu Michala Slivku.

Takéto prípady sa už vyskytli v troch slovenských regiónoch a podľa polície to vyzerá tak, že s najväčšou pravdepodobnosťou môžu takýto nelegálny odpad nájsť aj v iných oblastiach Slovenska. „Polícia chce preto robiť intenzívne kontroly, najmä na hraničných priechodoch,“ dodal M. Slivka.

Aj tako Slovensko zaujalo svet

Prosba o pomoc

Na problém verejne upozornili minister životného prostredia Ján Budaj a šéf environmentálnej polície Mário Kern. Dokonca vyzvali ľudí, aby si všímali podozrivé kamióny so zahraničnými značkami vo svojom okolí a nahlásili ich na polícii. Niektoré lokality sú obzvlášť „príťažlivé“ pre tento druh biznisu.

„Zahraničné kamióny s odpadom bežne prichádzajú najmä na roľnícke družstvá v malých dedinách,“ cituje euractive.com Mária Kerna.

Polícia už má informácie o smetiarskych kamiónoch zo Slovinska, Rakúska, Chorvátska, Talianska i Maďarska. V posledných mesiacoch sa táto nelegálna aktivita dokonca zintenzívnila. „Ak nič neurobíme, Slovensko sa stane skládkou celej Európy,“ dodal minister Budaj.

Ilustračné foto

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM