Správy

Svetové agentúry monitorovali spomienkové zhromaždenia za Kuciaka a Kušnírovú

Zhromaždenia na Slovensku, zorganizované na prvé výročie zavraždenia investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, si vo štvrtok všímali aj svetové tlačové agentúry AP, DPA a AFP.

Zdroj: Dnes24.sk

Americká agentúra AP napísala, že prvé výročie si pripomínali na zhromaždeniach po celom Slovensku desaťtisíce ľudí. AP v správe uviedla, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zastrelení doma 21. februára 2018. Slovenské úrady sú presvedčené, že išlo o nájomné vraždy súvisiace s Kuciakovou prácou, ktorý sa venoval možnej korupcii vo vláde a možnému prepojeniu politikov s talianskou mafiou, dodala AP.

Pripomenula, že v súvislosti s vraždou sú obvinené štyri osoby, ale hlavný objednávateľ je stále na slobode.

AP uviedla, že vraždy vyvolali na Slovensku veľké pouličné protesty a politickú krízu, ktorá vyústila do prepustenia prezidenta policajného zboru a do pádu vlády.

Ľudia na štvrtkovom zhromaždení naliehali, že chcú poznať odpovede z prebiehajúceho vyšetrovania, dodala agentúra AP.

Citovala organizátorku zhromaždenia Karolínu Farskú, ktorá povedala: „Chceme poznať mená tých, ktorí si tento hrozný zločin objednali.“

Nemecká tlačová agentúra DPA informovala, že tisíce Slovákov v Bratislave a vo vyše 30 ďalších mestách demonštrovali proti korupcii práve na prvé výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Demonštrácie sa konali pod heslom „Za slušné Slovensko“, napísala DPA.

Citovala organizátorov, podľa ktorých sa konali zo solidarity aj demonštrácie v niekoľkých veľkých mestách v zahraničí. DPA napísala, že Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili u nich doma mafiánskym štýlom.

DPA takisto pripomenula, že Kuciakov posledný článok o možnom prepojení údajných talianskych mafiánskych klanov a politikov zo slovenskej vlády, zverejnený posmrtne, vyvolal masové demonštrácie a tie nakoniec viedli k odstúpeniu vlády aj šéfa polície.

Aj DPA informovala, že v prípade vraždy sú v súčasnosti vo väzbe štyri osoby, ale stále nie sú jasné závery, kto si ich najal, hoci špekulácie o tom bujnejú.

Cieľom demonštrácií je zvýšiť tlak na to, aby vyšetrovanie pokračovalo, vysvetlila DPA. Upozornila, že organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) varovala slovenských politikov, aby sa nesnažili vyšetrovanie ovplyvňovať.

Francúzska tlačová agentúra AFP takisto informovala, že prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka si prišli pripomenúť desaťtisíce Slovákov. AFP uviedla, že vražda žurnalistu, ktorý vyšetroval korupciu, prebehla v štýle podsvetia a jeho smrť vyvolala krízu, ktorá donútila odstúpiť premiéra.

AFP napísala, že Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová boli zastrelení doma práve v čase, keď sa Kuciak chystal zverejniť článok o údajnom prepojení slovenských politikov a talianskej mafie a s tým súvisiacich nezrovnalostí vo vyplácaní peňazí z fondov EÚ určených pre farmárov.

Agentúra AFP s odvolaním sa na organizátorov demonštrácie napísala, že v Bratislave sa zišlo na výročie smrti dvojice okolo 30 000 ľudí, pričom tisíce sa zhromaždili aj v desiatkach ďalších veľkých či menších miest po celom Slovensku.

Treba očistiť tento mafiánsky štát,“ citovala AFP Martininu matku Zlaticu Kušnírovú, ktorá to so slzami v očiach povedala protestujúcim v Prešove na východe Slovenska.

Demonštrácia v Bratislave sa začala 12 údermi zvona, napísala AFP. „Tie symbolizujú 12 mesiacov, ktoré zmenili Slovensko… Nezabudneme a neodchádzame,“ citovala AFP Juraja Šeligu, jedného z organizátorov.

Kuciakov otec Jozef povedal podľa AFP protestujúcim, že jeho syna sledovala slovenská tajná služba, polícia a podnikateľ, ktorý bol podľa novinára zapletený do korupcie. „Každý si o tom môže urobiť vlastný úsudok, v akej demokracii žijeme,“ uviedla AFP slová Jozefa Kuciaka.

Agentúra AFP tiež informovala o postoji slovenského prezidenta Andreja Kisku – ten vo štvrtok už skôr vyhlásil, že Kuciaka „zabili len preto, že chcel odhaľovať pravdu o vysokopostavených ľuďoch, ktorí sa javili ako nedotknuteľní“.

Pietne spomienky spojili desaťtisíce Slovákov
28
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM