Aktualizované Zo zahraničia

Už sú v bezpečí: Do susedných krajín začali prichádzať prvé STOVKY utečencov z Ukrajiny

Desiatky Ukrajincov vrátane detí prichádzajú k hraničným priechodom autami, ale aj pešo. Mnohí pricestovali do Poľska, Moldavska aj Rumunska.

Ilustračný obrázok k článku Už sú v bezpečí: Do susedných krajín začali prichádzať prvé STOVKY utečencov z Ukrajiny
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že stredoeurópsky región sa pripravuje na prílev ďalších, zriaďuje prijímacie centrá a k hraniciam vysiela vojakov, ktorí tam majú utečencom poskytovať pomoc.

Tisíce ľudí na úteku

Denník The Guardian uvádza, že z Ukrajiny už cestujú preč tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce sa na odchod pripravujú. Kolóny ukrajinských áut smerujúce na západ zachytávajú aj videozáznamy a fotografie na sociálnych sieťach. Narastá aj počet ľudí putujúcich pešo k južným a západným hraniciam Ukrajiny, uvádza The Guardian.

Ruská invázia na Ukrajinu je v Európe od druhej svetovej vojny vôbec najväčším útokom štátu na iný štát, približuje Reuters. Okrem iného vyvoláva aj obavy z masívneho prílevu utečencov z približne 44-miliónovej Ukrajiny, ktorá susedí s členskými krajinami EÚ a NATO – Poľskom, Maďarskom, Slovenskom či Rumunskom.

Odsúdili ruskú inváziu

Zmienené krajiny odsúdili ruskú inváziu. Na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina sa kriticky vyjadril napríklad aj český prezident Miloš Zeman, dlhoročný sympatizant Moskvy. Inváziu odsúdil aj maďarský premiér Viktor Orbán, taktiež dlhoročný priateľ Putina.

Uvedené krajiny ohlásili aj viacero reštriktívnych opatrení voči Rusku a viacerí oznámili, že chystajú zdravotnícku pomoc pre Ukrajinu a pripravujú sa na príchod utečencov.

Prúdia do Poľska

Ukrajinci začali vo štvrtok prúdiť obzvlášť do Poľska, ktoré je spomedzi spomínaných krajín domovom najväčšej – približne miliónovej – ukrajinskej menšiny a je tiež krajinou, do ktorej sa dá z Kyjeva dostať najľahšie, uvádza Reuters.

Desiatky Ukrajincov vrátane detí prichádzajú k hraničnému priechodu pri poľskej obci Medyka.

Agentúra AP píše, že utečenci z Ukrajiny do Poľska prichádzajú autami aj vlakmi. Uvádza, že z Charkova na východe Ukrajiny prišli popoludní pravidelnou železničnou linkou do poľského mesta Przemyšl stovky ľudí. Šéf poľskej pohraničnej stráže Tomasz Praga uviedol, že v priebehu štvrtka došlo k výraznému nárastu ľudí prichádzajúcich do Poľska.

Ľudia z Ukrajiny utekajú aj do Moldavska a Rumunska.

Prijímacie centrá sú pripravené

Poľské úrady informovali, že pre utečencov zriadili už prinajmenšom osem prijímacích centier, v ktorých im poskytnú stravu, lekárske ošetrenie aj miesto na odpočinok.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že na Ukrajine dochádza k „zabíjaniu nevinných ľudí“ a Poliakov vyzval, aby Ukrajincom v núdzi poskytli všetku dostupnú pomoc.

Prichádzajú autami, aj pešo

Reuters uvádza, že skupiny ľudí z Ukrajiny prichádzali aj k hraničným priechodom pri maďarských obciach Beregsurány a Tiszabecs, niektorí z nich tam podľa svedkov prišli až z Kyjeva. Ľudia prichádzali autami, ale aj pešo.

Slovenskí colníci uviedli, že osobné autá prichádzajúce z Ukrajiny museli na najfrekventova­nejšom z troch hraničných priechodov čakať dokonca až osem hodín, približuje Reuters.

Opustili svoje domovy

Tisíce Ukrajincov utiekli od rána do susedných krajín, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Zároveň odhadol, že v prvý deň ruskej invázie na Ukrajine opustilo svoje domovy celkovo až približne 100-tisíc Ukrajincov, píše agentúra Reuters.

„Domnievame sa, že približne 100-tisíc ľudí už muselo opustiť svoje domovy a môžu byť presídlení v rámci krajiny, pričom niekoľko tisíc už prekročilo medzinárodné hranice,“ povedala agentúre AFP hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová.

Hovorkyňa uviedla, že k uvedenému „približnému“ číslu sa UNHCR dopracoval vďaka údajom, ktoré mu z Ukrajiny hlásili partnerské organizácie aj tamojšie úrady.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyjadril vážne obavy z rýchlo sa zhoršujúcej situácie na Ukrajine a zároveň vyzval susedné krajiny, aby pre utečencov ponechali otvorené hranice. UHNCR zároveň uviedol, že situáciu aj naďalej monitoruje a posilňuje svoje operácie na Ukrajine a v susedných krajinách.

Foto: ilustračné/ľudia nastupujú na vlak do Kyjeva v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na Ukrajine

Hala železničnej stanice v poľskom meste Przemysl s pridanými lôžkami pre ľudí z Ukrajiny.
Hala železničnej stanice v poľskom meste Przemysl s pridanými lôžkami pre ľudí z Ukrajiny. / Zdroj: TASR/AP

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM