Zo zahraničia

V Česku pokračuje veľké RUŠENIE opatrení: V platnosti by mohlo ostať JEDINÉ!

Koniec kontrol covidpasov a zrušené limity počtu osôb v predajniach či v pohostinstvách. Česká vláda pokračuje v uvoľňovaní opatrení.

Ilustračný obrázok k článku V Česku pokračuje veľké RUŠENIE opatrení: V platnosti by mohlo ostať JEDINÉ!
Zdroj: TASR/AP

Ak sa pandemická situácia v Českej republike bude vyvíjať ako doposiaľ, od marca ostane jediným protipandemickým opatrením povinnosť nosiť vo vnútorných priestoroch respirátor. Oznámil to v stredu premiér Petr Fiala, informuje TASR na základe informácií spravodajského servera Seznam Zprávy.

Rušia opatrenia

Česká vláda v stredu rozhodla o zrušení kontrol covidpasov v reštauráciách, službách a na hromadných kultúrnych a športových podujatiach. Od štvrtka sa rušia všetky limity počtu osôb v predajniach či pri stole v pohostinstvách.

Do 18. februára ešte bude platiť limit 1 000 divákov na kultúrnych a športových podujatiach. Po novom budú môcť potom do hľadiska vpustiť 1 000 divákov na sedenie plus polovicu zvyšnej kapacity.

„Postupne budeme zvyšovať počty účastníkov na kultúrnych a športových akciách s výhľadom, že od 1. marca ostane len veľmi málo obmedzujúcich opatrení – prakticky len nosenie respirátorov,“ oznámil Fiala, ktorý očakáva ďalšie zlepšenie pandemickej situácie v priebehu marca.

Prečítajte si tiež

Skrátená karanténa

Povinnosť preukazovať sa covidpasom v niektorých prevádzkach už zrušil Najvyšší správny súd.

Vláda ešte minulý týždeň rozhodla, že povinné testovanie nezaočkovaných a neprekonavších vo firmách a tiež v školách skončí 18. februára.

V platnosti však ostáva povinnosť karantény v prípade pozitívneho testu na koronavírus – aj antigénového – a kontaktu s nakazenou osobou.

Karanténa má v prípade bezpríznakového priebehu trvať päť dní, nasledujúcich päť dní sa odporúča nosiť respirátor. Karanténu v prípade pozitívneho antigénového testu môže skrátiť negatívny PCR test.

V karanténe, resp. izolácii bolo v utorok podľa oficiálnych údajov takmer šesť percent obyvateľov ČR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM