ELA Magazín Cestovanie

V Grécku sa od júna utopilo päť Slovákov. Konzulka VARUJE aj pred fialovými medúzami

V Grécku sa od 1. júna do polovice júla utopilo päť Slovákov. Informovala o tom slovenská konzulka v Grécku Petra Prosňanská.

Ilustračný obrázok k článku V Grécku sa od júna utopilo päť Slovákov. Konzulka VARUJE aj pred fialovými medúzami
Zdroj: Facebook.com/Slovenské veľvyslanectvo v Grécku

TASR údaj potvrdili aj z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s apelom na občanov, aby si pred vycestovaním uzatvorili komerčné cestovné poistenie, nepodceňovali horúce, dusné grécke počasie a silu mora.

Pandemické leto

„Je to vyšší priemer ako spred pandemickej celej letnej sezóny,“ spresnila konzulka. Vyzvala na dodržiavanie bezpečnosti v súvislosti s utopenými Slovákmi.

Zároveň pripomenula všetkým, ktorí cestujú do teplých krajín, aby udržiavali pitný režim, chránili sa pred slnkom a nepodceňovali svoj zdravotný stav a plavecké schopnosti.

Požiare

V Grécku zaznamenali úrady za posledných 24 hodín až 108 lesných požiarov. Najhoršia situácia je pri prístavnom meste Rethymno na ostrove Kréta, kde situáciu komplikuje silný vietor. Uviedol to miestny hasičský zbor v príspevku na sociálnej sieti Twitter. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Na ostrov Kréta vyslali úrady 16 hasičských lietadiel a tri vrtuľníky. Záchranné zložky z preventívnych dôvodov evakuovali obec Orne. Hasiči bojovali v piatok ráno s požiarom aj juhovýchodne od Atén. V popoludňajších hodinách sa im však oheň podarilo dostať pod kontrolu.

Grécke úrady vydali na sobotu druhý najvyšší stupeň výstrahy pred požiarmi pre niekoľko oblastí v krajine vrátane Atén, ostrovov Kréta, Eubója, Lesbos a Samos i pre severovýchod Peloponézskeho polostrova.

Fialové medúzy

Pozor si podľa nej treba dať aj na nežiadúci druh fialových medúz, o ktorom veľvyslanectvo informovalo na sociálnej sieti. Upozornilo, že medúzy sú pomerne malé s dlhými chápadlami, dokážu preto bodnúť zo vzdialenosti dvoch metrov.

„Táto situácia sa nelepší, ale ani nezhoršuje. Je to celogrécky problém, medúzy sú prakticky všade,“ doplnila Prosňanská, podľa ktorej si tento druh vyžaduje špeciálny postup po popálení.

Ide o druh Pelagia noctiluca, čo je latinský názov pre fialovú medúzu. Fialová medúza je v období dospievania oranžovo-hnedá a v dospelosti získava nápadnú fialovú alebo ružovú farbu.

Je pomerne malá, s priemerom zvona od 3 do 12 cm, má ale dlhé chápadlá, čo znamená, že môže bodnúť až zo vzdialenosti 2 metrov. Podrobný zoznam miest, na ktorých boli fialové medúzy spozorované nájdete TU.

Slovenské veľvyslanectvo v Grécku odporúča na základe rád odborníkov mať krém na ošetrenie bodnutia, ktorý je možné kúpiť v bežných miestnych obchodoch.

„Ak krém nemáte, bodnutia sa dajú ošetriť aj domácou pastou, ktorú jednoducho pripravíte zmiešaním rovnakého podielu sódy bikarbóny a morskej vody,“ spresnilo.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Slovenskí dovolenkári, dávajte si pozor na medúzy! Odborníci v Grécku pozorne sledujú šírenie obzvlášť nežiaduceho...

Posted by Slovenské veľvyslanectvo v Grécku / Πρεσβεία Σλοβακίας στην Ελλάδα on Monday, June 6, 2022
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM