han Zo zahraničia

VAROVANIE Zelenského: Rusko chce ísť ďalej do Európy! V ohrození je aj Slovensko

Rusko "zničí slobodu" v Európe a bude prenasledovať svojich susedov, upozornil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pre poslancov švédskeho parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE Zelenského: Rusko chce ísť ďalej do Európy! V ohrození je aj Slovensko
Zdroj: TASR/AP

„Ak by Ukrajina nevydržala a nebránila sa, znamenalo by to, že… všetci susedia Ruska sú odteraz v nebezpečenstve,“ uviedol Zelenskyj prostredníctvom videolinky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Rusko rozpútalo vojnu s Ukrajinou, pretože chce postupovať ďalej do Európy, chce zničiť v Európe slobodu… Toto je zásadná výzva pre Európu, aby týždenne uvaľovala tvrdé sankčné balíky voči Rusku,“ uviedol podľa AFP Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň varoval Švédsko, že Moskva má v hľadáčiku jeho ostrov Gotland v Baltskom mori. Švédsko v roku 2018 po 14 rokoch obnovilo po ruskej anexii Krymu na tomto ostrove vojenské aktivity.

„Znamenalo by to, že ste v nebezpečenstve, pretože len more rozdeľuje vás a túto agresívnu politiku,“ podotkol Zelenskyj, podľa ktorého „ruskí propagandisti už prostredníctvom rozhlasu i televízie diskutujú, ako bude Rusko okupovať Gotland a ovládať ho na celé desaťročia“.

Zelenskyj zároveň poďakoval Švédsku za jeho podporu po tom, čo Štokholm prvýkrát od roku 1939 súhlasil s dodávkami zbraní pre Ukrajinu, na území ktorej vládne vojna.

Nie sú v NATO

Švédsko, ktoré nie je členom Severoatlantickej aliancie a oficiálne je vojensky neutrálne, vo štvrtok ohlásilo druhú dodávku 5000 protitankových striel pre Ukrajinu.

Podpora členstva v NATO vo Švédsku po ruskej invázii prudko vzrástla, no premiérka Magdalena Anderssonová túto myšlienku zatiaľ vylúčila. Pripojenie sa k Aliancii podľa nej znamená riziko „destabilizácie“ severnej Európy.

Prejav Zelenského, ktorý počas uplynulých týždňov prostredníctvom videolinky vystúpil na pôde parlamentov niekoľkých krajín, si v švédskom parlamente vyslúžil potlesk v stoji, uvádza AFP.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM