Monika Hanigovská Lifestyle

Vedci s novým objavom: COVID-19 môže vypudiť TENTO najbežnejší vírus

Vedci prezentovali výborné výsledky v boji proti korone. Našli mu totiž protivníka! Tento vírus by mohol zastaviť pandémiu.

Ilustračný obrázok k článku Vedci s novým objavom: COVID-19 môže vypudiť  TENTO najbežnejší vírus
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Škótski vedci prišli s potešujúcou novinkou, ktorú si otestovali na replike našich dýchacích ciest. Je to práve najbežnejší vírus, ktorý nám môže poskytnúť istú dávku ochrany proti koronavírusu, tvrdia odborníci.

Konkurenčný boj ako naša výhoda?

Rinovírus je najbežnejším vírusovým infekčným činiteľom u ľudí a je hlavnou príčinou bežného nachladnutia. Práve on sa môže stať vhodným bojovníkom proti korone. Výbornou správou je to, že neznesie prítomnosti koronavírusu, čoho následkom sa ho snaží vypudiť z nášho tela von. Môžeme teda hovoriť o akomsi konkurenčnom boji.

„Je známe, že niektoré vírusy si konkurujú v tom, ktorý z nich spôsobí infekciu v našom organizme. Výhody môžu byť krátkodobé, ale rinovírus je taký rozšírený, že by mohol pomôcť potlačiť Covid,“ informuje portál BBC.

„Chrípka je jedným z najsebeckejších vírusov,“ píše BBC a pre ľudstvo to môže znamenať istú výhru.

Výborné výsledky

Vedci vysvetľujú prítomnosť vírusov ako akýsi rad stavieb. „Predstavme si bunky v nose, hrdle a pľúcach ako v rade domov. Hneď ako sa vírus dostane do vnútra, môže podržať dvere ďalšiemu vírusu, alebo môže dvere zavrieť a nechať si všetko pre seba.“

Tím z Centra pre výskum vírusov v Glasgowe použil repliku výstelky dýchacích ciest človeka, ktoré sú tvorené rovnakým typom buniek a infikoval ich vírusom Sars-CoV-2 a rinovírusom, čo je jedna z najrozšírenejších infekcií u ľudí a spôsobuje nachladnutie.

Výsledky sú zatiaľ viac ako výborné, sú fantastické: „Keď vedci vypustili oba vírusy zároveň, uspel len rinovírus. Keď mal rinovírus náskok 24 hodín, SARS-CoV-2 sa dovnútra vôbec nedostal. Ak mal SARS-CoV-2 hodinový náskok, rinovírus ho rovnako premohol a z organizmu ho vypudil,“ informujú novinky.cz.

„Sú to vzrušujúce správy, pretože ak máte vysokú prevahu rinovírusu, môže to zastaviť nové infekcie SARS-CoV-2,“ vysvetlil doktor Pablo Murcia.

Výsledky výskumu taktiež odhalili, prečo sú deti menším nositeľom korony. Podľa tejto štúdie je to práve preto, lebo sú častejšie infikované rinovírusom.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM