MI Zo Slovenska

Vedci VARUJÚ: Valí sa na nás smrteľná kombinácia chrípky a koronavírusu. Ako sa chrániť?

Takýto infekčný koktejl si rozhodne nikto neželá. Lenže vedci varujú, že v jesenných a zimných mesiacoch udrú oba smrteľné vírusy naraz. Zatiaľ je len jeden spôsob, ako sa ochrániť.

Ilustračný obrázok k článku Vedci VARUJÚ: Valí sa na nás smrteľná kombinácia chrípky a koronavírusu. Ako sa chrániť?
Zdroj: TASR

Prestížny vedecký časopis Science zverejnil naliehavý článok. Upozorňuje, že ľudstvo bude prvýkrát v histórii čeliť smrteľnej kombinácii vírusu chrípky a Covid-19. Lekári varujú, že ak človeka napadnú oba vírusy naraz, priebeh choroby môže byť oveľa horší a šance na prežitie menšie.

Dajte sa zaočkovať!

Ľudia lekárom dôverujú a keď ochorejú, takmer každý sa im zverí do rúk. Keď ich však vyzývajú, aby sa dali očkovať, nepočúvajú.

Proti koronavírusu by sa dalo zaočkovať len 40 percent ľudí na Slovensku. Odhalil to prieskum spoločnosti MNFORCE v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied.

Aj tí, ktorí by chceli využiť túto možnosť, nemajú šancu, pretože vakcína proti Covid-19 bude na trhu zrejme až na budúci rok. Rozhodne sa však môžu dať zaočkovať proti chrípke.

“Zatiaľ nemáme vakcínu proti Covid-19, ale máme k dispozícii bezpečné a účinné vakcíny proti chrípke. Ich široké využitie je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek pred tým,” píše Science.

Vedecký portál preto odhodlane vyzýva zdravotníkov, politických lídrov i zamestnávateľov, aby podporovali čo najširšiu zaočkovanosť proti chrípke v nadchádzajúcej sezóne.

Prečo je to dôležité

Vakcína proti chrípke človeka neochráni pred koronavírusom. Zabráni však značným zdravotným komplikáciám, ak pacient dostane naraz chrípku aj koronavírus. Takáto dvojitá záťaž môže byť najmä pre staršie ročníky a rizikové skupiny extra smrteľná.

“Nápor na nemocnice bude najväčší, ak sa v jednej chvíli prekryjú pandémie chrípky a koronavírusu,” upozorňuje Science.

Ďalšou výhodou je ľahšia diagnostika pri zaočkovaných pacientoch. Ak sa u nich objavia typické príznaky ako je horúčka, kašeľ a celková slabosť, s väčšou pravdepodobnosťou bude možné už od začiatku hovoriť o koronavíruse a pacienta izolovať.

Poisťovňa to preplatí

Zaočkovať sa je najlepšie od polovice októbra do polovice decembra. Slovenská lekárnická komora upozorňuje, že túto možnosť by mali využiť najmä tehotné ženy, deti, seniori, chronickí pacienti a zdravotníci.

Dobrou správou je, že vakcínu proti chrípke preplácajú svojim poistencom všetky tri zdravotné poisťovne – teda VšZP, Dôvera i Union.

Problémom však môže byť nedostatok očkovacej látky na trhu. Stalo sa to aj minulý rok, hoci zaočkovanosť obyvateľstva je dlhodobo pod piatimi percentami. Preto je najlepšie, ak si záujemcovia objednajú vakcínu vo svojej lekárni v predstihu. Všeobecný lekár im ju následne predpíše a poisťovňa preplatí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM